Είσοδος μέλους

Username:

Password:


Νέος Χρήστης | Υπενθύμιση


Επιλογές

Τελευταίες καταχωρήσεις

Ανακοινώσεις

Απόψεις

Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας

Διάφορα/Αναδημοσιεύσεις

Ενέργειες

Chill out

Δελτία Τύπου

Εικόνες από τη δράση

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας


Διοικητικό Συμβούλιο

Downloads

Σύνδεσμοι

Επικοινωνία


Αναζήτηση

Λέξη/Φράση


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Διάφορα/Αναδημοσιεύσεις :: Στο Εθνικό Θέατρο ούτε ένας δεν περισσεύει

27/09/2011 14:26
Ορατό σε: Επισκέπτες

Στο Εθνικό Θέατρο ούτε ένας δεν περισσεύει (Δ.Σ.)
Από “τα ΝΕΑ’’



«Στο Εθνικό Θέατρο ούτε ένας δεν περισσεύει» είναι η απάντηση του σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή της πρώτης κρατικής σκηνής Γιάννη Χουβαρδά, τη στιγμή που καλείται να εφαρμόσει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Σε δύσκολους καιρούς, όταν οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώνονται, το Εθνικό Θέατρο ρίχνει την τιμή του εισιτηρίου, ελπίζοντας στην αύξηση του αριθμού των θεατών με ένα πρόγραμμα που επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα «Τι είναι η πατρίδα μας;»





1 Εν καιρώ κρίσης,

ποια είναι η αποστολή του Εθνικού Θεάτρου;

Να υπενθυμίσει ότι το θέατρο και η τέχνη γενικότερα είναι πηγή δημιουργίας και δύναμης και άρα ένα ισχυρό αντιστήριγμα στον κλυδωνισμό και τη φθορά που προκαλεί η σημερινή ζοφερή συγκυρία.

2 Πρώτο μέλημα του καλλιτεχνικού διευθυντή;

Η διατήρηση, πάση θυσία, ανοιχτού του Εθνικού Θεάτρου και ζωντανής της δημιουργικής φλόγας στις ψυχές εργαζομένων και κοινού.

3 Ποια τα κριτήρια

διαμόρφωσης

του προγράμματος;

Η παρουσίαση έργων και δράσεων που απαντούν στο ερώτημα «Τι είναι η πατρίδα μας;». Που αποτυπώνουν την ιστορία του τόπου μας, τη σχέση μας με το παρελθόν, το σημερινό μας στίγμα, την προοπτική μας. Για να ξαναθυμηθούμε ποιοι είμαστε και να σταθούμε τα πόδια μας με αξιοπρέπεια.

4 Γιατί το ελληνικό έργο

σε πρώτο πλάνο;

Ειδικά σήμερα, αισθανόμαστε την ανάγκη να αναδείξουμε και να φωτίσουμε ζητήματα σχετικά με την ουσία της εθνικής μας ταυτότητας.

5 Προχωρήσατε φέτος

σε μειώσεις τιμών

εισιτηρίων;

Ναι, σε όλο το φάσμα των εκδηλώσεων. Αν και το Εθνικό Θέατρο έχει σε σταθερή βάση ένα σχετικά οικονομικό εισιτήριο καθώς και εξαιρετικά συμφέρουσες συνδρομητικές κάρτες, οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις μας με τιμές που αρχίζουν από 10 ευρώ.

6 Αναμένεται ωστόσο

μείωση θεατών;

Θέλουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και να αναμένουμε αύξηση θεατών. Ενα γεμάτο Εθνικό Θέατρο είναι μια ηχηρή εθνική απάντηση σε όσους αμφισβητούν σήμερα την Ελλάδα.

7 Δύσκολοι καιροί

για τέχνη;

Η τέχνη στα δύσκολα έχει συνηθίσει και στα δύσκολα ανθεί.

8 Θεατρική δημιουργία

ως αντίδοτο στην κρίση;

Αντίδοτο και την ίδια στιγμή απόδειξη ότι αντιστεκόμαστε, προβληματιζόμαστε, αισιοδοξούμε.

9 Πώς επηρεάζει το Εθνικό Θέατρο η ένταξή του

στις ΔΕΚΟ;

Το Εθνικό Θέατρο δεν είναι επιχείρηση που διαθέτει εμπορικά προϊόντα και υπηρεσίες στους θεατές και που έχει σκοπό το κέρδος. Παράγει πολιτισμό, ένα αγαθό που προσφέρεται σε όλη την κοινωνία και αποτελεί ζωτική τροφή της. Πώς είναι δυνατόν να υπαχθεί σε νόμους αγοράς και πώλησης και πώς θα αποτιμηθεί σε χρηματικό κέρδος η πνευματική καλλιέργεια του λαού;

10 Η εργασιακή εφεδρεία;

Ελπίζουμε ότι και στα δύο αυτά θέματα (ΔΕΚΟ και εργασιακή εφεδρεία) θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες και το Εθνικό Θέατρο θα συνεχίσει την πορεία του χωρίς απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, που θα σημάνουν κλείσιμο σκηνών και ερείπωση κτιρίων.

11 Πλεονάζον

προσωπικό υπάρχει;

Στο Εθνικό Θέατρο ούτε ένας δεν περισσεύει.

12 Γιατί;

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε μειώσει το προσωπικό μας κατά σχεδόν 30%, κυρίως με συνταξιοδοτήσεις, εθελούσιες αποχωρήσεις και αναδιάρθρωση τομέων.

13 Είναι πλήγμα

η μείωση των

κρατικών επιχορηγήσεων;

Κάθε μείωση επιχορηγήσεων, είτε στο ελεύθερο θέατρο, είτε στο Εθνικό Θέατρο, είναι πλήγμα. Αλλά οι καιροί είναι αμείλικτοι. Πιστεύω όμως ότι θα βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για όλους.

14 Πώς βλέπετε

την εγχώρια

θεατρική παραγωγή;

Εχουμε αφθονία προτάσεων και δράσεων, ταλαντούχους καταξιωμένους και νέους δημιουργούς και μια κινητικότητα που καταλήγει σε ένα θετικό πρόσημο.

15 Πώς εξηγείται η αύξηση νεανικών θιάσων;

Είναι μια υγιής εκδήλωση νεανικής ανησυχίας και ερευνητικής διάθεσης, αλλά και το αναπόφευκτο αποτέλεσμα του πληθωρισμού των νέων καλλιτεχνών που αναζητούν τρόπο να εκφραστούν, πληρώνοντας πολλές φορές ένα ακριβό κόστος.

16 Πώς επιβιώνουν;

Οι περισσότερες ομάδες, παρά τις εξαιρετικές προθέσεις, είναι θνησιγενείς. Η επιβίωση απαιτεί προσωπικές θυσίες, όραμα και τεράστια υπομονή. Κάποιοι τα καταφέρνουν και τους αξίζει ενθάρρυνση.

17 Ποια έργα αγαπά

το κοινό;

Τα καλά έργα. Σύγχρονα και παλαιότερα, καταξιωμένα και πρωτοεμφανιζόμενα, κλασικά και «πειραματικά», το κοινό τα αγκαλιάζει όταν αισθάνεται ότι το αγγίζουν και το εκφράζουν με αυθεντικότητα.

18 Παρακολουθεί

θέατρο ο Ελληνας;

Αρκετά, αλλά όχι όσο θα επιθυμούσαμε. Είναι μια «συνήθεια» που θα θέλαμε να ενταχθεί περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Το Εθνικό επενδύοντας σε δράσεις για παιδιά, εφήβους και νέους, διαμορφώνει τους αυριανούς καλλιτέχνες και θεατές.

19 Είναι ανοιχτός σε μοντέρνα ανεβάσματα;

Οταν προσέρχεται στο θέατρο με καλή προαίρεση δεν παγιδεύεται σε προαπαιτούμενα και δεν χειραγωγείται, έχει αποδειχτεί ότι είναι ανοιχτός σε τολμηρές προτάσεις. Το θέατρό μας οφείλει να στηρίζει αυτές τις προτάσεις γιατί μόνο έτσι εξελίσσεται.

20 Συμβουλή προς

τους νέους;

Να έχουν εμπιστοσύνη στις δικές τους δυνάμεις, να μην αποκαρδιώνονται από πρόσκαιρες ατυχίες και να θυμούνται πως μόνο η δημιουργία κρατάει όρθιο τον άνθρωπο.






Downloads

Καταστατικό Σωματείου
(katastatiko_SEETH_07.pdf 191,3 KB)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ Σ.Ε.Ε.Θ. 28/03/2012
(Apotelesmata 2012.doc 55,3 KB)

Αίτηση Εγγραφής
(nea aitisi 2022.doc 32,8 KB)


Links

Γενικά

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.
(http://www.n-t.gr/...)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
(http://www.potha.g...)

info@seeth.net