Είσοδος μέλους

Username:

Password:


Νέος Χρήστης | Υπενθύμιση


Επιλογές

Τελευταίες καταχωρήσεις

Ανακοινώσεις

Απόψεις

Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας

Διάφορα/Αναδημοσιεύσεις

Ενέργειες

Chill out

Δελτία Τύπου

Εικόνες από τη δράση

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας


Διοικητικό Συμβούλιο

Downloads

Σύνδεσμοι

Επικοινωνία


Αναζήτηση

Λέξη/Φράση


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Διάφορα/Αναδημοσιεύσεις :: «ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ» ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

07/05/2010 18:48
Ορατό σε: Επισκέπτες

«ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ» ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (kehaa)




«Εργασιακό μεσαίωνα φέρνει το νομοσχέδιο»



Προσβολή της αρχής του κοινωνικού κράτους και του κοινωνικού δικαιώματος στην εργασία συνιστά η κατάργηση του κατώτατου ορίου αποδοχών, ενώ οι συμβάσεις μαθητείας μάς γυρίζουν στον εργασιακό μεσαίωνα με καθεστώτα εκμετάλλευσης ανέργων.



Συνταρακτικές είναι οι επισημάνσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ως προς τις αλλαγές που επέρχονται στις εργασιακές σχέσεις με το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή. Αλλαγές «αντισυνταγματικές», που καταλύουν εργασιακές σχέσεις και ενισχύουν φαινόμενα εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Τέσσερις είναι οι κρίσιμες παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας:



1 Η κατάργηση του γενικού κατώτατου ορίου αποδοχών ερμηνεύεται ως «προσβολή της αρχής του κοινωνικού κράτους και του κοινωνικού δικαιώματος στην εργασία», το οποίο κατοχυρώνεται με το άρθρο 22 παρ. 1 του Συντάγματος.



Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων δεν συνοδεύεται και από όριο ως προς την απόκλιση των όρων μεταξύ κλαδικών και γενικών συλλογικών συμβάσεων. Ελλείψει αυτού, παραμένει ανοιχτό το αν «παρέχεται η δυνατότητα να οριστεί με μια τέτοια συλλογική σύμβαση οποιοδήποτε ύψος αμοιβής και να παραπεμφθεί το ζήτημα του κατώτατου μισθού αποκλειστικώς στον συσχετισμό δυνάμεων, χωρίς, δηλαδή, οποιαδήποτε προστατευτική παρέμβαση της Πολιτείας».



2 Ενισχύεται η εκμετάλλευση των ανέργων, με συνεχείς συμβάσεις μαθητείας από τη μία επιχείρηση στην άλλη. Μια σύμβαση μαθητείας ανέργων ΟΑΕΔ μέχρι 24 ετών «μπορεί να συναφθεί από τον ίδιο άνεργο μόνο μία φορά ή και περισσότερες και με τον ίδιο ή με άλλον εργοδότη», επισημαίνει η Επιστημονική Επιτροπή.



3 Δεν προβλέπεται η υποχρέωση απασχόλησης του εργαζομένου για κάποιο χρονικό διάστημα, μετά τη λήξη του χρόνου κατά τον οποίον καταβάλλονται οι χαμηλότερες αποδοχές. Ετσι, «κάθε εργοδότης μπορεί, μετά τη λήξη της σύμβασης απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, να συνάψει νέα αντίστοιχη σύμβαση προσλαμβάνοντας άλλον άνεργο ή νεοεισερχόμενο στην αγορά εργασίας και απασχολώντας τον και πάλι για ένα χρονικό διάστημα με τις αναλογικά χαμηλότερες αποδοχές», κρίνει η επιτροπή.



4 Η ασαφής διάκριση ορίων μεταξύ μετάθεσης (μεταβολή δημόσιας αρχής) και μετακίνησης (παραμένει εντός δημόσιας αρχής και επέρχεται απλή μεταβολή οργανικής μονάδας) δημοσίων υπαλλήλων ενέχει τον κίνδυνο καταστρατήγησης της συνταγματικής εγγύησης στην πράξη.



Με δύο αλλαγές που κατατέθηκαν χθες τη νύχτα στο νομοσχέδιο επανακαθορισμού των δώρων-επιδόματος, ορίζεται ότι το όριο του 60ού έτους για την καταβολή τους δεν ισχύει για συντάξεις λόγω θανάτου συζύγου. Με την έτερη αλλαγή δεν θίγονται θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 31/12/2010 και για στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικής. *



Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ






Downloads

Καταστατικό Σωματείου
(katastatiko_SEETH_07.pdf 191,3 KB)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ Σ.Ε.Ε.Θ. 28/03/2012
(Apotelesmata 2012.doc 55,3 KB)

Αίτηση Εγγραφής
(nea aitisi 2022.doc 32,8 KB)


Links

Γενικά

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.
(http://www.n-t.gr/...)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
(http://www.potha.g...)

info@seeth.net