Είσοδος μέλους

Username:

Password:


Νέος Χρήστης | Υπενθύμιση


Επιλογές

Τελευταίες καταχωρήσεις

Ανακοινώσεις

Απόψεις

Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας

Διάφορα/Αναδημοσιεύσεις

Ενέργειες

Chill out

Δελτία Τύπου

Εικόνες από τη δράση

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας


Διοικητικό Συμβούλιο

Downloads

Σύνδεσμοι

Επικοινωνία


Αναζήτηση

Λέξη/Φράση


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Ενέργειες :: Ανακοίνωση συμπαράστασης στην Κωσταντίνα Κούνεβα

05/01/2009 19:18
Ορατό σε: Επισκέπτες

Ανακοίνωση συμπαράστασης στην Κωσταντίνα Κούνεβα (Δ.Σ.)


Αθήνα 2/01/2009

Αρ. Πρωτοκόλλου: 21B/2008Ανακοίνωση συμπαράστασης στην Κωσταντίνα ΚούνεβαΤην Δευτέρα στις 22/12 στις 12:10 το βράδυ η Κωσταντίνα Κούνεβα γενική γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, επιστέφοντας από την δουλειά της δέχτηκε Δολοφονική Επίθεση με ΟΞΥ. Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ευαγγελισμός έχοντας υποστεί σοβαρές βλάβες στα μάτια και στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να έχει χάσει την όρασή της από το ένα μάτι και να έχει υποστεί μόνιμες βλάβες σε άλλα ζωτικά όργανα. Kινδυνεύει η ίδια η ζωή της.Η απόπειρα δολοφονίας κατά της ζωής της Κωσταντίνα Κούνεβα, εκπροσώπου των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-συνεργεία καθαρισμού κτιρίων δημόσιων ή ιδιωτικών, η οποία αποδίδεται στην συνδικαλιστική της δράση, μαρτυρά την ύπαρξη και λειτουργία σκοτεινών μηχανισμών που δραστηριοποιούνται με στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.Εταιρίες φαντάσματα μέσο πολιτικών- πελατειακών σχέσεων έχουν καταφέρει να επιβάλουν καθεστώς εργασιακής και κοινωνικής ζούγκλας.Οργή προκαλεί η στάση της αστυνομίας για την καθυστέρηση στη διενέργεια έρευνας. Η Κωσταντίνα Κούνεβα κινδυνεύει, είναι στην εντατική και ακόμα δεν έχει κινηθεί καμιά διαδικασία για να βρεθούν οι ένοχοι !Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.- Να βρεθούν άμεσα και να αποκαλυφθούν οι ένοχοι.- Να εφαρμοστούν τα εργατικά δικαιώματα και να σπάσουν τα εργασιακά γκέτο των εργολαβιών καθαρισμού.- Καλούμε όλα τα συνδικάτα όλους τους φορείς και τους εργαζομένους σε συμπαράσταση.Η αποκάλυψη του αποτρόπαιου εγκλήματος είναι χρέος τιμής για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο.το Δ.Σ. του Σ.Ε.Ε.Θ.


05/01/2009 19:22
Ορατό σε: Επισκέπτες

απ: Ανακοίνωση συμπαράστασης στην Κωσταντίνα Κούνεβα (kehaa)Από την “TV χωρίς σύνορα”
Η Κωνσταντίνα ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή


14/01/2009 00:45
Ορατό σε: Επισκέπτες

απ: Ανακοίνωση συμπαράστασης στην Κωσταντίνα Κούνεβα (kehaa)
10.1.09

Πρωτοβουλία Σωματείων για την Κωνσταντίνα Κούνεβα
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7/01 πλατιά σύσκεψη για το συντονισμό της αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και τη δράση ενάντια στις σύγχρονες μορφές δουλεμπορίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 26 σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Κοινή θέση όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν η ανάγκη κοινής δράσης:

Για να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης στην Κωνσταντίνα.

Για να φύγουν οι δουλέμποροι από τους χώρους εργασίας

Για να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων που όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν θεσμοθετήσει και νομιμοποιήσει

Όσες και όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη προτείνουν στα σωματεία τα ακόλουθα:
· Συγκρότηση «Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και για την κατάργηση του δουλεμπορίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».
· Έκδοση κοινού κειμένου και αφίσας, πραγματοποίηση συνέντευξης τύπου, διοργάνωση εκδήλωσης.
· Διοργάνωση διαδήλωσης στις 22/01 στις 6 μ.μ. από τα Προπύλαια προς το Υπουργείο Απασχόλησης.
· Οικονομική στήριξη της Κωνσταντίνας Κούνεβα και της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού.
· Ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων και παρεμβάσεων για την ανάδειξη του ζητήματος.
· Προσπάθεια για να υπάρξει διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα.
· Απεύθυνση προς το σύνολο των σωματείων και ιδίως προς τα σωματεία και τις ομοσπονδίες που καλύπτουν χώρους όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ενοικιαζόμενου προσωπικού και δρουν οι σύγχρονες δουλεμπορικές εταιρείες, καλώντας τα να αναλάβουν δράση για να μπει φραγμός στο απαράδεκτο καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων και της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα ακόλουθα σωματεία:
1. Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού
2. Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών
3. Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής
4. Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών
5. Σωματείο Εργαζομένων στις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»
6. Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου
7. Σωματείο Εργαζομένων στις Ταχυμεταφορικές και Ταχυδρομικές Επιχειρήσεις Αττικής
8. Σύλλογος συμβασιούχων ΕΛΤΑ
9. Σωματείο Σερβιτόρων – Μαγείρων
10. Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στη WIND
11. Σωματείο Εργαζομένων στη Vodaphone
12. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κερατσινίου- Περάματος «Ν. Πλουμπίδης»
13. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νίκαιας
14. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Η Αθηνά»
15. Α΄ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε.
16. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Παρθενώνας»
17. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Κ. Σωτηρίου»
18. ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας
19. Σύλλογος Έμμισθων Ιατρών Ιδιωτικών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά
20. Σωματείο Εργαζομένων Αττικού Νοσοκομείου
21. Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός»
22. Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»
23. Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες
24. Κλαδικό Σωματείο Νοσηλευτών Α΄ και Β΄ ΠΕΣΥ
25. Πενταμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του Νοσοκομείου Νίκαιας
26. Σωματείο Εργαζομένων στα Καταστήματα Τύπου του Αεροδρομίου Αθηνών
27. Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Βορείου Ελλάδας


18/01/2009 23:27
Ορατό σε: Επισκέπτες

απ: Ανακοίνωση συμπαράστασης στην Κωσταντίνα Κούνεβα (kehaa)


Από την “Καθημερινή της Κυριακής”

Με χτύπησε ένας με γκρίζα στολή
Η Kωνσταντίνα Κούνεβα περιγράφει σε μια κόλλα χαρτί τον δράστη της επίθεσης με βιτριόλι


Με χτύπησε ένας με γκρίζα στολή
Η Kωνσταντίνα Κούνεβα περιγράφει σε μια κόλλα χαρτί τον δράστη της επίθεσης με βιτριόλι

Της Χριστινας Κοψινη

«Ο άντρας που με χτύπησε φορούσε γκρίζα ρούχα αστυνομικού». Η φράση αυτή επαναλαμβάνεται και στην πίσω σελίδα ενός φύλλου χαρτιού που κόπηκε βιαστικά από ένα μπλοκάκι, στο επισκεπτήριο της εντατικής του Ευαγγελισμού, όταν η 44χρονη Κωνσταντίνα Κούνεβα, που δίνει γενναία τη μάχη της, με μια κίνηση του χεριού της ζήτησε να γράψει.

«Αυτός που με χτύπησε φορούσε γκρίζα στολή αστυνομικού», ξανάγραψε.

Ευανάγνωστη γραφή. Σχεδόν καλλιγραφική, στη βουλγαρική γλώσσα. Τα πρώτα σημειώματα μετά την επίθεση «δεν έβγαζαν νόημα». Αλλά τώρα, σχεδόν ένα μήνα από εκείνο το βράδυ της 22ας Δεκεμβρίου, η άτυχη γυναίκα που δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι, έχει διαύγεια. Ξέρει τι θέλει να πει έστω κι αν δεν μπορεί ακόμη να μιλήσει. Γράφει «στολή αστυνομικού» κι όχι «αστυνομικός». Αλλωστε, οι αστυνομικοί δεν φορούν γκρίζα στολή. Πολλοί, όμως, είναι αυτοί που, λόγω επαγγέλματος, φορούν στολές. Οι πυροσβέστες, οι τροχονόμοι και οι «σεκιουριτάδες» οι οποίοι είναι γνωστό ότι συχνά εντάσσονται σε θυγατρικούς κρίκους των εργολαβικών εταιρειών που αναλαμβάνουν την καθαριότητα κτιρίων. Είναι βέβαιο ότι οι αρμόδιοι της Αστυνομίας, όταν πήραν στα χέρια τους το σημείωμα της Βουλγάρας συνδικαλίστριας, το μόνο που δεν σκέφτηκαν ήταν να συσχετίσουν τη μαρτυρία της με τους συμπαθείς πυροσβέστες και τους τροχονόμους. Κι όχι μόνο γιατί αυτές οι δύο επαγγελματικές ομάδες είναι συγγενικές με το αστυνομικό σώμα...

«Απλήρωτοι τέσσερις μήνες»

Η δραστήρια γραμματέας του Παναττικού Σωματείου Καθαριστριών (ΠΕΚΟΠ) γίνεται και από τη κλίνη του νοσοκομείου επικίνδυνα «ενοχλητική» για τους φυσικούς και τους ηθικούς αυτουργούς της άνανδρης επίθεσης, ακόμη κι όταν δεν μπορεί να μιλήσει. Ομως, οι περισσότερες γυναίκες που εκπροσωπούσε, ως γραμματέας του σωματείου καθαριστών, σιωπούν, ενώ άλλες, όταν αποφασίζουν να μιλήσουν, κρατούν την ανωνυμία τους. Φοβούνται. Τώρα, ακόμη περισσότερο. Οι μαρτυρίες τους στην έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα συνεργατών του ΙΝΕ (Ινστιτούτου Εργασίας) ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του Παντείου, κ. Γ. Κουζή, με τη συμβολή και της Κούνεβα που συγκέντρωνε στοιχεία για τους εργολάβους των συνεργείων καθαριότητας, απλώς επιβεβαιώνουν την «ευρηματικότητα» των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για να αναπτυχθεί στην Ελλάδα ένα ιδιότυπο, τριτοκοσμικό μοντέλο εργασιακών σχέσεων στον συγκεκριμένο τομέα.

«Ημουν εργαζόμενη στο νοσοκομείο... μαζί με 80 συναδέλφους. Ηρθε η Επιθεώρηση να κάνει έλεγχο για την καταγγελία που κάναμε μέσω του σωματείου. Η καταγγελία έγινε γιατί είμαστε απλήρωτοι τέσσερις μήνες. Στον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι παίρναμε 350 ευρώ με δύο ρεπό και μάς έβαζε να υπογράφουμε ότι παίρναμε 600 ευρώ. Επειτα από αυτό, σιγά σιγά απολυθήκαμε».

Η περίπτωση κλασική. Μία ανάμεσα στις πολλές γυναίκες που χρησιμοποιούν οι εργολάβοι καθαριότητας στους οποίους αναθέτουν (outsourcing) οι δημόσιες επιχειρήσεις και τα νοσοκομεία τις υπηρεσίες καθαριότητας. Βασικό κριτήριο, βέβαια, το χαμηλό κόστος και χωρίς ποτέ να ελέγχεται πώς κατορθώνει ο εργολάβος να το συμπιέσει ακόμα πιο πολύ. Ισως επειδή, όπως αποκάλυψε παρέμβαση της Ομοσπονδίας Ιδωτικών Υπαλλήλων –με αφορμή την προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού συντηρητή καθαριότητας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών– συχνά ο προϋπολογισμός δεν λαμβάνει υπόψη τη δαπάνη για τους κατώτατους μισθούς. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο προϋπολογισμός υπολειπόταν κατά 52.303 ευρώ ακόμη κι αν ο εργολάβος απασχολούσε ανθρώπους μόνο με το κατώτατο ημερομίσθιο (του άγαμου και χωρίς προϋπηρεσία).

Αλλες φορές, η «συνενοχή» δημόσιου οργανισμού και εργολάβου αποκτά ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις. Ιδιαίτερα, όταν καταγγέλλεται ότι δεν τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες για την ειδική εκπαίδευση των καθαριστών στον τρόπο αποκομιδής των απορριμμάτων με βάση τον εσωτερικό κανονισμό διαχείρισης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων.

«Μπαίνω στο χειρουργείο και μαζεύω όλα τα υπολείμματα από τα χειρουργεία. Καθαρίζω όλα τα υπολείμματα. Τόλμησα και είπα ότι δεν είναι δική μου δουλειά. Μου έδειξαν την πόρτα, τι να κάνω; Είμαι μόνη μου με δύο παιδιά, πληρώνω ενοίκιο. Αντε και φεύγω και καταγγέλλω. Ποιος θα με πάρει αφού οι συνάδελφοί μου που απολύθηκαν, ακόμη να βρουν δουλειά; Μπαίνουν στη μαύρη λίστα».

Νομότυπη κομπίνα

Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει στη Βουλή τον Μάρτιο του 2008 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Ιω. Σκουλάς, στο Γενικό Κρατικό Αθηνών «μέλη του συνεργείου καθαρισμού, λόγω έλλειψης προσωπικού, αντικαθιστούν σε πολλές περιπτώσεις τους τραυματιοφορείς, εργάζονται ως βοηθοί κουζίνας, ως τραπεζοκόμοι, ακόμη και στη μεταφορά και αρχειοθέτηση απόρρητων ιατρικών εγγράφων».

Στην περίπτωση της εταιρείας ΟΙΚΟ.Μ.Ε.Τ στην οποία εργαζόταν η άτυχη Κούνεβα όπως και σε άλλες εταιρείες, η συμπίεση του κόστους εργασίας γίνεται με τον εξής τρόπο – ο οποίος είχε αποτελέσει και αντικείμενο καταγγελίας της ίδιας και του σωματείου της προς το υπουργείο Απασχόλησης: Οι εργαζόμενοι υπογράφουν ατομικές συμβάσεις με τις οποίες υποχρεούνται σε διάλειμμα 30 ή 45 λεπτών. Με αυτόν τον τρόπο, ο πραγματικά εργάσιμος χρόνος μειώνεται κάτω από 5 ώρες και 30 λεπτά, δηλαδή κάτω από το νόμιμο όριο που ορίζει ο Νόμος για την επικόλληση βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων (ΒΑΕ), όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Το επιχειρησιακό σωματείο (πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ), που δημιουργήθηκε το 2007, πρωτοστατεί σε αυτή τη μετατροπή, ενώ η βλαπτική μεταβολή είναι και νόμιμη, αφού οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία μετανάστες, προσυπογράφουν τη μισθολογική και ασφαλιστική τους υποβάθμιση με ατομικές συμβάσεις.

Είναι προφανές τι μπορεί να οδηγήσει έναν εργαζόμενο καθαριστή ή μια καθαρίστρια (των 500, 600 ή και 700 ευρώ που δεν πληρώνεται υπερωρίες και Κυριακές) να προσυπογράψει. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόνο μέσα στο 2008 η επιχείρηση οδήγησε σε έξοδο 695 εργαζομένους (54 καταγγελίες συμβάσεων, 393 αποχωρήσεις ύστερα από λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 248 οικειοθελείς αποχωρήσεις)! Πηγή των στοιχείων είναι ο ΟΑΕΔ Πειραιά ο οποίος, μέχρι πρότινος, αρνιόταν πεισματικά να παράσχει οποιαδήποτε σχετική πληροφορία, με συνέπεια να ζητηθεί εισαγγελική παραγγελία και να γίνει και προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη.

Για μια επιχείρηση που, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη της κ. Νικήτα Οικονομάκη στην «Κ», απασχολεί 864 εργαζομένους, η υπέρμετρη μείωση του προσωπικού μέσα στο έτος παραπέμπει σε μία μοναδική περίπτωση «ανακύκλωσης» ανθρώπων.

Αυτό, όμως, που δεν είναι καθόλου προφανές είναι το πώς η εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ που οφείλει να γνωρίζει τις συνθήκες που επικρατούν στις εργολαβίες καθαριότητας, στη «συμφιλιωτική συνάντηση» που συγκάλεσε για το αίτημα της ΠΕΚΟΠ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης, κ. Δημ. Κοντός, στις 27 Νοεμβρίου, έθεσε ως βασικό κριτήριο για τη στάση που θα τηρούσε στην παρουσίαση έστω και μιας ατομικής σύμβασης... από τις ήδη 200 υπογεγραμμένες.

«Οι όμορφες υπέφεραν...»

«Επαιρναν τις κοπέλες και τις έκαναν πάσα από ’δω και από ’κει. Μέσα στα αμαξοστάσια. Οταν εγώ πήγα εκεί, αυτό ήταν... πώς να σας το πω; Κάτι σαν τρόπος ζωής και συμπεριφοράς, σαν καθεστώς. Ναι! Ετσι ήταν τότε. Ειδικά άμα έβλεπαν καμιά νοστιμούλα αλλοδαπή, της έκαναν τη ζωή κόλαση. Βλέπετε, αυτές φοβούνται πολύ περισσότερο από μας. Είχαν το φόβο της απέλασης. Δεν μιλούσαν, επειδή εκτός από τη δουλειά θα έχαναν και τα ένσημα που ήταν τόσο απαραίτητα για να μείνουν στη χώρα μας. Τα έβλεπα αυτά τα πράγματα και τα κράταγα μέσα μου. Οι περισσότερες φεύγαμε σακατεμένες, σωματικά και ψυχικά».

Αλλες μαρτυρίες αποκαλύπτουν εξευτελιστική μεταχείριση και σεξουαλική παρενόχληση από τους επόπτες των συνεργείων καθαριότητας ή ακόμη και από στελέχη της επιχείρησης ή του οργανισμού. Οι πιο ευάλωτες είναι οι νέες αλλοδαπές, αυτές που δεν έχουν μόρφωση ή δεν γνωρίζουν ελληνικά και έχουν πιεστικά προβλήματα επιβίωσης. Οι διοικήσεις δεν γνωρίζουν τίποτε. Οι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ, που έχουν μάτια παντού, όταν πρόκειται για τα δικά τους θέματα, δεν έβλεπαν, δεν άκουγαν, δεν μιλούσαν... Αλλά και σήμερα αδυνατούν να καταλάβουν. Αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη οτιδήποτε δεν εντάσσεται στην πατροπαράδοτη συνδικαλιστική γραμμή και πολλοί εύχονται, (κατά βάθος), το κύμα οργής που έχει προκαλέσει η απόπειρα κατά της Κωνσταντίνας, να κοπάσει και η υπόθεση να ξεχαστεί, όπως τόσες άλλες υποθέσεις που κατά καιρούς «συγκλονίζουν το πανελλήνιο».

Η «εγκύκλιος Γιακουμάτου» και ο φόβος της «μαύρης λίστας»

Το σοβαρότερο έγγραφο ευθείας παρέμβασης του υπουργείου Απασχόλησης στις εργολαβικές εταιρείες, η «εγκύκλιος Γιακουμάτου», συνιστά την πρώτη δημόσια παραδοχή για τον εργασιακο μεσαίωνα που επικρατεί στις εταιρείες καθαριότητας.

Η εγκύκλιος προέτρεπε τις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΔΔ να συμπεριλάβουν ως βασικό όρο στις συμβάσεις με τους εργολάβους την τήρηση των όρων της εργατικής νομοθεσίας. «Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παραβίαση του όρου θα καταγγέλλεται η σύμβαση με την αναδοχο εταιρεία», προειδοποιούσε ο κ. Γερ. Γιακουμάτος.

Την ανάγκη συνευθύνης του δημόσιου οργανισμού επανέφεραν ξανά με ερώτησή τους στη Βουλή, και οι βουλευτές της Ν.Δ., κ. Μιχαλολιάκος και Κοσμίδης.

Πώς γίνεται και δεν υπάρχει ούτε ένας έκπτωτος εργολάβος σε ΔΕΚΟ ή νοσοκομεία;

Την απάντηση, εμμέσως πλην σαφώς, δίδει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, κ. Δημ. Κοντός, όταν παραδέχεται στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ» ότι οι εργολάβοι σε αυτό τον τομέα εκδηλώνουν «έντονη παραβατικότητα, η οποία όμως επικαλύπτεται από τη νομιμότητα».

Ετσι, ο μόνος τρόπος είναι να μιλήσουν οι ίδιοι οι μετανάστες, αυτοί που αναγκάστηκαν υπό την απειλή συνδικαλιστών και εργολάβων να πραγματοποιήσουν αντισυγκέντρωση έξω από το υπουργείο Απασχόλησης για να αποδοκιμάσουν τις συνδικαλίστριες Κούνεβα, Τσιούνη και Παπαθανάση. Μόνο αν αυτοί ξεπεράσουν τον φόβο της «μαύρης λίστας» μπορεί να εντοπιστεί η παρανομία. Αυτό προϋποθέτει έναν άλλο προσανατολισμό και για τη ΓΣΕΕ (δεν έχει δώσει ούτε μία συνέντευξη για το θέμα) αλλά και για την αρμόδια υπουργό, κ. Φάνη Πετραλιά. Απλώς υπενθυμίζουμε ότι οι μετανάστες ούτε ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, ούτε είναι μέλη των συνδικάτων για να εξασφαλίσουν έδρες στα συνέδρια των Εργατικών Κέντρων.


18/01/2009 23:33
Ορατό σε: Επισκέπτες

απ: Ανακοίνωση συμπαράστασης στην Κωσταντίνα Κούνεβα (kehaa)

Από την “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ Ελευθεροτυπία”

«Με έχουν απειλήσει ότι θα με σκοτώσουν»«Με έχουν απειλήσει ότι θα με σκοτώσουν»

Της ΝΤΙΝΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ενώ η συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα εξακολουθεί να δίνει μάχη για τη ζωή της στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του «Ευαγγελισμού», ένα νέο στοιχείο έρχεται να επιβεβαιώσει τις μαρτυρίες των συναδέλφων και της οικογένειάς της πως δεχόταν απειλές για τη ζωή της λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα όταν εργαζόταν στο σταθμό των ΗΣΑΠ στο Μαρούσι.
Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο στο νέο site της Ελευθεροτυπίας

**Πληροφορίες θέλουν την αστυνομία που διενεργεί την ανάκριση να «επιμένει» στην προσωπική ζωή της Κούνεβα, αγνοώντας τις επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις των συναδελφισσών της πως η Κούνεβα τουλάχιστον επί μία 3ετία δεν είχε κάποια ερωτική σχέση και πως η αστυνομική έρευνα έπρεπε να αναζητήσει στοιχεία στον επαγγελματικό/ συνδικαλιστικό της χώρο.

**Το ντοκουμέντο που φέρνει στο φως σήμερα η «Κ.Ε.» ενισχύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα όσα το περιβάλλον της Κούνεβα ισχυρίζεται σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία από τις 24 Δεκεμβρίου: Οτι η συνδικαλίστρια στοχοποιήθηκε και κάποιοι αποπειράθηκαν να την εξοντώσουν λόγω της αγωνιστικής της δράσης και ότι το πρωτοφανές -για την τελευταία 50ετία- έγκλημα δεν είναι πάθους.

**Ενα μήνα νωρίτερα, στις 26 Νοεμβρίου, η Κούνεβα έδωσε συνέντευξη στον βέλγο φωτορεπόρτερ Ζακί Ντελόρμ. Ο Ντελόρμ ήρθε στην Ελλάδα για μια εβδομάδα και ερεύνησε το θέμα του δουλεμπορίου εργατών.

**Σε αυτό το πλαίσιο συνάντησε την Κούνεβα σε σταθμό των ΗΣΑΠ. Στο ηχητικό ντοκουμέντο που μας έστειλε ο ίδιος ο Ντελόρμ, την Παρασκευή το βράδυ, ακούγεται η φωνή της Κούνεβα να λέει «με έχουν απειλήσει ότι θα με σκοτώσουν».

*Αυτό είναι το απόσπασμα της συνέντευξης. Η συζήτηση ξεκινάει έτσι:

* «Οι συναδέλφισσές μου δεν με χαιρετάνε. Τόσο πολύ φοβούνται. Γιατί αν τους δουν μαζί μου να μιλάνε ή κάτι να πάρουν από μένα, τους διώχνουν από τη δουλειά. Τόσο πολύ».

* Αλλα προβλήματα σε σχέση με τη συνδικαλιστική σου δράση;

- Με κατηγόρησαν για κλοπή, λαμβάνω απειλητικά τηλεφωνήματα. Δέχομαι ευθείες απειλές, όχι συγκεκαλυμμένες. Τους υποψιάζομαι ότι έχουν προσπαθήσει να μεθοδεύσουν την απέλασή μου. Με έχουν πάρει τηλέφωνο, με έχουν απειλήσει ότι θα με σκοτώσουν. Μια μέρα έστειλαν την Αστυνομία να με πιάσει, περικύκλωσαν τον σταθμό των ΗΣΑΠ στο Μαρούσι όπου εργάζομαι τρία αυτοκίνητα, σαν να ήθελα να σκοτώσω τον πάπα.

* Τη μητέρα σου την απολύσανε;

- Ναι, την απόλυσαν επειδή είναι μητέρα μου. Στην αρχή την είχαν στο μετρό σε πιο κανονικές συνθήκες εργασίας και μετά την πήγαν αλλού. Και η σπονδυλική της στήλη είναι χαλασμένη. Δεν μπορεί να σταθεί όρθια. Της χαλάσανε εντελώς την υγεία της.

* Τι ώρες δουλεύεις;

- Δουλεύω 5.30 το πρωί με 11.30. Τριάντα ώρες την εβδομάδα, τα οποία δεν τα πληρώνομαι.

* Είναι σκληρός ο εργασιακός σας κλάδος από άποψη υγείας και ασφάλειας;

- Σκληρός και επικίνδυνος. Εκτιθέμεθα σε χημικά και καρκινογόνες ουσίες. Εχω πάθει και εξάνθημα από τα χημικά. Επειδή δεν μας δίνανε τα κατάλληλα γάντια. Εμείς τα αγοράζαμε όταν μπορούσαμε και τα φοράγαμε ακόμα και σκισμένα. Βλέπεις, έχω δερματολογικό πρόβλημα στο πρόσωπο. Το σωματείο μας έχει 1.000 μέλη, δεν είναι πολλά, αλλά αντιμετωπίζουμε τρομοκρατία από την εργοδοσία. Εδώ κάθε φορά που έχουμε εκλογές έρχεται κάποιος εκπρόσωπος του εργοδότη, που μπαίνει, βγαίνει, τα μετράει όλα. Πολύ συχνά τους τελευταίους μήνες οι εργάτες απολύονται χωρίς λόγο. Ξεκάθαρα, ο εργοδότης μας μας έχει κηρύξει τον πόλεμο έπειτα από κάποιες επιτυχίες των μελών μας στη δικαιοσύνη. Δεν έχουμε την υποστήριξη που θα έπρεπε από τις αρχές. Οι μηχανισμοί της επιθεώρησης εργασίας δεν λειτουργούν προς όφελός μας, είναι από την πλευρά της εργοδοσίας. Δουλεύουμε μόνες μας.

Πώς έφτασε στην «Κ.Ε.» το ντοκουμέντο

Ο Ζακί Ντελόρμ είναι ένας από τους εμπειρότερους βέλγους φωτορεπόρτερ. Εξειδικεύεται στα κοινωνικά και εργατικά θέματα. Εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτοειδησεογράφος για εφημερίδες και περιοδικά στο Βέλγιο και τη Γαλλία.


Η συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα.
**Το International Trade Union Organization (η οργάνωση ομπρέλα όλων των εθνικών ΓΣΕΕ του πλανήτη) του ανέθεσε να διερευνήσει το αν και κατά πόσο λειτουργούν δίκτυα δουλεμπορίου εργατών στη χώρα μας. Ο Ντελόρμ ήρθε σε επαφή μαζί μας, ζητώντας στοιχεία για το κύκλωμα της Μανωλάδας που εκμεταλλεύεται τους εργάτες γης στην καλλιέργεια της φράουλας.

**Παράλληλα, έψαχνε και το θέμα των καθαριστριών που δουλεύουν σε εργολάβους. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Αφρική, όπου και τον εντοπίσαμε τηλεφωνικά όταν την Παρασκευή μάθαμε πως «κάπου, σε κάποιον, έδωσε η Κούνεβα μια συνέντευξη γύρω στο τέλος Νοέμβρη».

**Τα στοιχεία που μας έδωσαν για τον δημοσιογράφο ταίριαζαν απόλυτα με τον Ζακί Ντελόρμ. Ο οποίος πρόθυμα μας έστειλε αμέσως με μέιλ και το ηχητικό ντοκουμέντο και τις φωτογραφίες της Κωνσταντίνας Κούνεβα, «ώστε να εξιχνιαστεί το αποτρόπαιο έγκλημα», όπως είπε.

Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο στο νέο site της ΕλευθεροτυπίαςΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 18/01/2009


Downloads

Καταστατικό Σωματείου
(katastatiko_SEETH_07.pdf 191,3 KB)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ Σ.Ε.Ε.Θ. 28/03/2012
(Apotelesmata 2012.doc 55,3 KB)

Αίτηση Εγγραφής
(nea aitisi 2022.doc 32,8 KB)


Links

Γενικά

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.
(http://www.n-t.gr/...)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
(http://www.potha.g...)

info@seeth.net