Νέα δικαστική «ασπίδα» για συμβασιούχους (kehaa)
του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΥΛΩΝΙΤΗ, αναδημοσιεύεται από τον ιστοτόπο της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ,
Τον δρόμο της δικαίωσης δείχνει για τους συμβασιούχους εφετειακή απόφαση, η οποία, ακολουθώντας την παλαιότερη νομολογία του Αρείου Πάγου (πριν από τη μεταστροφή της με την «τηλεφωνική διάσκεψη»), υψώνει ασπίδα προστασίας με στήριγμα την κοινοτική οδηγία, αλλά και τον νόμο 2112/20, που επιτρέπει τις μονιμοποιήσεις όποτε χρησιμοποιούνται προσχηματικά οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.
Η δικαστική απόφαση προκαλεί τριγμούς, εν όψει και της οριστικής επίλυσης του θέματος των συμβασιούχων στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), όπου έχει παραπεμφθεί η υπόθεση με διάφορα προδικαστικά ερωτήματα, τα οποία έχουν αποστείλει μερικά Πρωτοδικεία της χώρας, αρνούμενα να εφαρμόσουν «τυφλά» την απόφαση «ταφόπλακα» της «τηλεφωνικής ψηφοφορίας» του ΑΠ.
Στην εφετειακή απόφαση δίνεται σαφές προβάδισμα στην κοινοτική οδηγία 1999/70/ΕΚ και στον ν. 2112/20 και τονίζεται ότι οι προστατευτικές διατάξεις (που επιτρέπουν τις μονιμοποιήσεις) εφαρμόζονται από τον Ιούλιο 2001 και στις ιδιωτικού δικαίου διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που συνάπτονται από το Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), ή επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών.
Παράλληλα διαπιστώνεται ότι είναι ανεφάρμοστες ως αντίθετες προς την κοινοτική οδηγία νομοθετικές ρυθμίσεις από το 1988 και μετά, που απαγορεύουν τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Κατά την εφετειακή απόφαση ο Ν. 2112/20 έχει προβάδισμα για την προστασία των συμβασιούχων, γιατί αποτελεί οπωσδήποτε (όπως έχει δεχτεί και η Ολομέλεια ΑΠ στην 18/06 απόφαση υπέρ των συμβασιούχων) ένα «ισοδύναμο νομοθετικό μέτρο» του ελληνικού δικαίου, για να προλαμβάνονται και να αποφεύγονται οι καταχρήσεις σε βάρος των εργαζομένων με τη συνεχή χρήση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ενώ στην πραγματικότητα καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Δικαίωση
Με απόφαση του Εφετείου Αθηνών (14/08) δικαιώνονται δύο εργαζόμενες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον ΟΤΕ, καθώς κρίνεται ότι με καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων υπέγραψαν τέτοιες συμβάσεις που ήταν προσχηματικές και οι οποίες ανανεώθηκαν 4-5 φορές, ενώ από την πρώτη στιγμή έκαναν την ίδια ακριβώς εργασία με τους μόνιμους υπαλλήλους και υπό τις ίδιες συνθήκες.
Δέχτηκε, μάλιστα, το δικαστήριο ότι δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν οι διατάξεις του Κανονισμού του ΟΤΕ που ίσχυαν μέχρι το 2005 και απαγόρευαν τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, διότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι αντίθετες στην κοινοτική οδηγία, όπως επισημαίνει το Εφετείο.
Οι δικηγόροι Φωτ. Δερμιτζάκη και Δημ. Περπατάρης, που χειρίστηκαν τη συγκεκριμένη υπόθεση, εκφράζουν την ελπίδα ότι μετά την εφετειακή αυτή απόφαση, η δικαστηριακή αντιμετώπιση των θεμάτων των συμβασιούχων θα επιστρέψει στις σωστές της βάσεις, όπως είχε κριθεί με την ομόφωνη απόφαση 18/06 υπέρ των συμβασιούχων της πλήρους Ολομέλειας ΑΠ.
Στην απόφαση επισημαίνεται ακόμα ότι είναι άκυρη η απόλυση όταν δεν καταβάλλεται η νόμιμη αποζημίωση, ενώ αναγνωρίζεται ότι οι δύο εργαζόμενες συνδέονταν στην πραγματικότητα με τον ΟΤΕ με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, καθώς οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου συνάφθηκαν αποκλειστικά και μόνο για να καταστρατηγηθούν οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για υποχρεωτική καταγγελία των συμβάσεων αορίστου χρόνου και καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης.
Το δικαστήριο υποχρεώνει τον ΟΤΕ να συνεχίσει να απασχολεί τις συμβασιούχους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, στη θέση, την ειδικότητα και με τις παροχές που αντιστοιχούν με την υπηρεσιακή ένταξη και εξέλιξή τους, αφού ληφθούν υπόψη και τα τυπικά τους προσόντα, με απειλή χρηματικής ποινής 300 ευρώ για κάθε ημέρα παραβίασης της δικαστικής απόφασης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
|