Είσοδος μέλους

Username:

Password:


Νέος Χρήστης | Υπενθύμιση


Επιλογές

Τελευταίες καταχωρήσεις

Ανακοινώσεις

Απόψεις

Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας

Διάφορα/Αναδημοσιεύσεις

Ενέργειες

Chill out

Δελτία Τύπου

Εικόνες από τη δράση

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας


Διοικητικό Συμβούλιο

Downloads

Σύνδεσμοι

Επικοινωνία


Αναζήτηση

Λέξη/Φράση


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Ανακοινώσεις :: Συνέντευξη τύπου.

08/05/2007 23:14
Ορατό σε: Επισκέπτες

Συνέντευξη τύπου.
Συνέντευξη τύπου.

Το Εθνικό Θέατρο και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κος Γ. Χουβαρδάς σας προσκαλούν σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 09/05/07 στη σκηνή Κοτοπούλη πανεπιστήμιου 48. Θέμα της συνέντευξης τύπου το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της περιόδου 2007-2008 θα παραστεί το καλλιτεχνικό, διοικητικό & τεχνικό προσωπικό του Εθνικού Θεάτρου.


10/05/2007 21:06
Ορατό σε: Επισκέπτες

απ: Συνέντευξη τύπου. (kehaa)

Από τo “ΕΘΝΟΣ”

18 νέες παραγωγές και αλλαγές από Χουβαρδά

Νέος άνεμος φυσά στο Εθνικό Θέατρο. Ριζικής ανανέωσης, πολυφωνίας, νέων δυνάμεων, καινούργιων προτάσεων και ενδιαφερουσών συνεργασιών και ζυμώσεων.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης κρατικής μας σκηνής, Γιάννης Χουβαρδάς, ανακοίνωσε, χθες, το ρεπερτόριο της ερχόμενης περιόδου και υπογράμμισε ότι για τη σεζόν 2008-2009 στόχος είναι «το Εθνικό να επιστρέψει στο σπίτι του». Υπό το μότο «αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας» του Οδ. Ελύτη ο φετινός προγραμματισμός περιλαμβάνει 18 παραγωγές, στις οποίες συμμετέχουν, μέχρι στιγμής, 106 ηθοποιοί (οι διανομές δεν έχουν ολοκληρωθεί).

Πέντε είναι οι κεντρικοί άξονες του ρεπερτορίου: «Ματιές στον Σαίξπηρ» («Ο έμπορος του Λας Βέγκας» - διασκευή του «Εμπόρου της Βενετίας, «Η τρικυμία»), «Κλασικό γερμανικό θέατρο» («Ο πρίγκιπας του Χόμπουργκ» του Κλάιστ, «Ο άσχημος» του Μάγιενμπουργκ, «Η κασετίνα» του Στερνχάιμ), «Ρώσικη κοινωνία» («Ο Ηλίθιος», «Ο βυθός» του Γκόρκι, «Πλαστελίνη» του Σιγκάρεφ, «Οι παίκτες» του Γκόγκολ), «Ελληνική δραματουργία» («Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, «Ραχήλ» του Ξενόπουλου, «Η νύχτα των μυστικών» του Δήμου, «Λιωμένο βούτυρο» του Σερέφα, «Αίας» του Σοφοκλή) και το θέατρο σε σχέση με τις άλλες τέχνες («Βossa Νova» του Ρήγου). Το Παιδικό Στέκι συνεχίζει με έργο του Μαυρογεωργίου, ενώ έχει προγραμματιστεί κι ένα θέαμα για τη ζωή και το έργο του Ρεμπό.

Επίσης προωθούνται συνεργασίες με το «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου» (ταινίες βασισμένες σε θεατρικά έργα), την «Εθνική Λυρική Σκηνή» και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (διαγωνισμός για νέους συγγραφείς κάτω των 35 ετών) αλλά και με καλλιτέχνες (ο Μαρκ φον Χένινγκ σκηνοθετεί φέτος) και θέατρα του εξωτερικού (ο «Προμηθέας» θα ταξιδέψει στη Φρανκφούρτη και μια άλλη παραγωγή στο Χονγκ Κονγκ). Υπάρχει σαν ιδέα η συνεργασία με σημαντική χοροθεατρική ομάδα, όπως και η ζύμωση με το κοινό (συζητήσεις, παράλληλες εκδηλώσεις, ημερίδες).

Μία μετακόμιση
Οι σκηνές διατηρούν την ταυτότητά τους, παραμένουν ως έχουν και στους ίδιους χώρους, πλην της Νέας, η οποία μεταστεγάζεται στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας». Παράλληλα καταργούνται και οι διευθυντές των σκηνών (Λιγνάδης και Λιβαθινός), γιατί ένα «Εθνικό Θέατρο πρέπει να έχει έναν κεντρικό σχεδιασμό».

Διευκρίνισε ότι με τον Στάθη Λιβαθινό -της Πειραματικής-, που «έχτισε ένα μικρόκοσμο στην κοινωνία του Εθνικού», έγινε προσπάθεια για να παραμείνει αλλά δεν «βρέθηκε η κοινή φόρμουλα». Στην Πειραματική πάντως στόχος είναι «να διατηρηθεί το κλίμα που υπήρχε με διαφορετικές προδιαγραφές». Ο Δημήτρης Λιγνάδης ανήκει στο δυναμικό του Εθνικού και του χρόνου ως ηθοποιός.

Αντιγόνη Καράλη


10/05/2007 21:08
Ορατό σε: Επισκέπτες

απ: Συνέντευξη τύπου. (kehaa)

Από την “Ελευθεροτυπία”

Από τραγωδία μέχρι άπαιχτους στο Εθνικό

Το πρόγραμμα και οι σχεδιασμοί του Γιάννη Χουβαρδά στο Εθνικό Θέατρο


Από τραγωδία μέχρι άπαιχτους στο Εθνικό


Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ


«Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας». Ο στίχος απ' το «Αξιον Εστί» θα βρίσκεται για ένα χρόνο-κατόπιν θα τον διαδεχθεί άλλος- κάτω από το λογότυπο «Εθνικό Θέατρο», αποτελώντας από τώρα και στο εξής το έμβλημά του.



«Δίνει το στίγμα του ρεπερτορίου μας» ήταν η εξήγηση που έδωσε χθες, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του εκλεκτού προγράμματος της πρώτης κρατικής σκηνής για το 2007-2008, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της, Γιάννης Χουβαρδάς, που αναμένεται να αναταράξει με τις επιλογές του και την ελεύθερη θεατρική αγορά, αναδιατέμνοντας τις δυνάμεις αλλά και τις σκοποθεσίες της. Η γενική πάντως φιλοσοφία που διέπει το σχεδιασμό του βασίζεται στο μοντέλο του θεάτρου «Αμόρε», που ωστόσο διευρύνεται για τα μεγέθη και τις προοπτικές μιας κρατικής σκηνής. «Το Εθνικό θα πρέπει να 'ναι ανοιχτό σε όλο τον κόσμο, με ένα αληθινά εναλλασσόμενο ρεπερτόριο».

**Σε αυτό το πνεύμα, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, που στο ξεκίνημά του αποκαλύπτεται συγκεντρωτικός, εκκινεί από το ρεπερτόριο. Μια βεντάλια έργων κλασικών (αρχαία τραγωδία, Σέξπιρ, Κλάιστ) αλλά και νεότερων άπαιχτων (Μαυρογεωργίου, Σερέφας, Δήμου) θα φιλοξενηθεί στο Εθνικό την ερχόμενη σεζόν. Το ρεπερτόριο είναι, μετά από πολλά χρόνια, αποτέλεσμα συνολικής μελέτης και όχι επιμέρους αποσπασματικών προτάσεων ή αναθέσεων.

**Ισως αυτό ακριβώς να οδήγησε στην κατάργηση των διευθυντών των Σκηνών. Τέλος και για τον Στάθη Λιβαθηνό, που ηγείτο της Πειραματικής Σκηνής, αλλά και για τον Δημήτρη Λιγνάδη, που ηγείτο της Νέας Σκηνής. «Ο Λιβαθηνός έχτισε με πολύ κόπο έναν άξιο μικρόκοσμο εξίμισι χρόνια. Του έκανα λόγο για συνέχιση στο πλαίσιο της κατάργησης των αυτοκέφαλων σκηνών. Αρνήθηκε και αποχώρησε σε άριστο κλίμα. Η Πειραματική έχει καλούς ηθοποιούς όμως και μας ενδιαφέρει να συνεχιστεί με έναν άλλο τρόπο δουλειάς», ανέφερε ο Γ. Χουβαρδάς. Ωστόσο, ήδη η πυρετώδης επί Λιβαθηνού δουλειά της, με τις δεκάδες παραστάσεις στο πλαίσιο ενός εναλλασσόμενου ρεπερτορίου, εκπίπτουν μόλις στις τέσσερις δουλειές (η μία, επανάληψη) για ολόκληρη τη σεζόν. Ιδωμεν.



**Τον προγραμματισμό 2007-08 τον διατρέχουν πάντως βασικοί θεματικοί άξονες, για την πραγμάτωση των οποίων επιστρατεύεται μέρος του σημαντικότερου κομματιού του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, με αιχμή του δόρατος τα νέα ταλέντα. Στην κορυφή των ενοτήτων, το ελληνικό θέατρο, που εξακτινώνεται απ' το αρχαίο δράμα «σε νέες αναγνώσεις» ώς τη δημιουργία έργου εκ του μηδενός μέσα στις πρόβες (η παράσταση των Μιχαήλ Μαρμαρινού - Ακύλλα Καραζήση). «Γίνεται θεσμική αλλαγή ρεπερτορίου», τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Η ελληνική δραματουργία θα ψαχτεί αναλυτικά τα επόμενα χρόνια. Μας ενδιαφέρει επίσης η αναζήτηση και ο πειραματισμός του αρχαίου δράματος σε κλειστό χώρο».

**Δεύτερη ενότητα για το 2007-08 η «ρωσική κοινωνία», με κλασικούς Ρώσους συγγραφείς αλλά και σύγχρονους μετασοβιετικούς. Τρίτη, το κλασικό γερμανικό έργο και τέταρτη, ο Σέξπιρ με νέα ματιά (ενδεικτική είναι η «μεταμόρφωση» του «Εμπόρου της Βενετίας» σε «Εμπορο του Λας Βέγκας»).

**Το Εθνικό ανοίγει και σε άλλες τέχνες. Φαίνεται πως «ήρθε η ώρα να τεθεί από το Εθνικό τι είναι πλέον το θέατρο σε σχέση με τις υπόλοιπες τέχνες». Απάντηση θα επιχειρήσουν να δώσουν η παράσταση του Κ. Ρήγου αλλά και τα εικαστικά δρώμενα με τις Γκιλέν Νταντόν και Ελένη Κούκου.

**Ξεκινάει το Εθνικό συνεργασίες με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς για την προκήρυξη διαγωνισμού νέου ελληνικού θεατρικού έργου και με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, για την προβολή ταινιών που βασίζονται σε θεατρικά έργα. Επεται συνέχεια.

**Η διεθνής παρουσία του Εθνικού με περιοδείες συνεχίζεται.

**Τα «Θεατρικά Αναλόγια» της Σίσσυς Παπαναθασίου θα γίνονται πλέον στο Εθνικό.

**Ολες οι παραστάσεις θα πλαισιώνονται από ομιλίες, ενώ θα επιχειρηθεί να εισαχθεί και ο θεσμός των συνδρομητών.





ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/05/2007


10/05/2007 21:13
Ορατό σε: Επισκέπτες

απ: Συνέντευξη τύπου. (kehaa)

Από την “Καθημερινή”

Εθνικό: νέα πορεία, ανανέωση και ανατροπές


Τους στόχους και τις αποφάσεις του ανακοίνωσε ο Γιάννης Χουβαρδάς, ενώ αποχωρεί από την Πειραματική ο Στάθης Λιβαθινός
Του Βασιλη Αγγελικοπουλου

Δείγμα γραφής χαρακτηριστικό της νοοτροπίας και του τρόπου δουλειάς του έδωσε χθες ο Γιάννης Χουβαρδάς, νέος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ανακοινώνοντας (εγκαίρως όσο ποτέ -ακόμη και με τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης κάθε παράστασης) τις παραγωγές που θα παρουσιάσει κατά την επόμενη χειμερινή θεατρική περίοδο 2007-2008. Στο ρεπερτόριο αυτό, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς σε διπλανή στήλη, εικονίζεται εύγλωττα και σαφώς το ανανεωτικό και νεανικό πνεύμα που ήδη πνέει στην πρώτη κρατική μας σκηνή, πράγμα άλλωστε που και ρητά δήλωσε ο νέος διευθυντής σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Κοτοπούλη-Ρεξ, την πρώτη επαφή του με τους δημοσιογράφους και τους καλλιτέχνες-συνεργάτες του.

Χαρακτηριστικό του ανοίγματος στους νέους και τα νέα ρεύματα είναι το γεγονός ότι από τους 19 σκηνοθέτες που εκλήθησαν να ανεβάσουν τις ισάριθμες παραστάσεις της επόμενης περιόδου οι 11 είναι νέοι (και από τους πλέον ελπιδοφόρους: Νίκος Χατζόπουλος, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Ελλη Παπακωνσταντίνου, Μάρθα Φριτζήλα, Ελένη Σκότη, Ελένη Μποζά, Σίμος Κακάλας, Θανάσης Σαράντος, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Ακύλλας Καραζήσης και Εφη Θεοδώρου), ενώ οι υπόλοιποι οκτώ, οι δόκιμοι, είναι μερικοί από τα αναγνωρισμένα ως ανανεωτικά πρόσωπα του ελληνικού θεάτρου: Λευτέρης Βογιατζής, Ρούλα Πατεράκη, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Βίκτωρ Αρδίττης, Σωτήρης Χατζάκης, Κωνσταντίνος Ρήγος και ο Γερμανός Μαρκ φον Χένινγκ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μεταξύ των 19 σκηνοθετών οι 7 είναι γυναίκες, ενώ και η Πειραματική Σκηνή παραδίδεται για του χρόνου σε αποκλειστικώς γυναικεία χέρια, τη εξαιρέσει της επανάληψης του ντοστογιεφσκικού «Ηλιθίου» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.

Αποχώρηση Λιβαθινού

Ο οποίος Στάθης Λιβαθινός -και αυτό είναι το μόνο μελανό σημείο της γενικότερα δημιουργικής ατμόσφαιρας στο Εθνικό- αποχωρεί από τη θέση του υπευθύνου της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, την οποία κατά γενική ομολογία ανήγαγε τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες θεατρικούς πυρήνες του ελληνικού θεάτρου. Ατυχώς όμως «δεν τα βρήκαν», κατά το κοινώς λεγόμενο, με τον νέο διευθυντή, οπότε και ο κ. Λιβαθινός αποχωρεί. «Μέσα σε άψογο και φιλικό κλίμα», τόνισε ο κ. Χουβαρδάς, προσθέτοντας ότι «συμφωνήσαμε ότι η συνεργασία του με το Εθνικό μπορεί να συνεχιστεί στο μέλλον με άλλους τρόπους».

Ο Γ. Χουβαρδάς, αφού εξήρε το έργο που έγινε στην Πειραματική, διευκρίνισε: «Εκανα στον Στάθη πρόταση συνέχισης της σχέσης του με την Πειραματική, μέσα σε συγκεκριμένες συνθήκες, στο πλαίσιο της κατάργησης των αυτοκέφαλων σκηνών. Ο Στάθης θεώρησε ότι ο κύκλος της Πειραματικής όπως αυτός τον φανταζόταν έκλεισε και έτσι αποχώρησε». Απαντώντας στην ερώτηση γιατί κατάργησε τους υπεύθυνους της Πειραματικής και της Νέας Σκηνής (Δημήτρη Λιγνάδη), είπε ότι αυτό έγινε γιατί πιστεύει ότι το Εθνικό πρέπει να έχει έναν κεντρικό σχεδιασμό και έλεγχο όσον αφορά και το καλλιτεχνικό έργο, και την εύρυθμη λειτουργία των σκηνών. Παρ' όλα αυτά, κατέληξε, επειδή η Πειραματική είναι ιδιαίτερος κι ευαίσθητος χώρος, προσπάθησα να βρούμε μια κοινή φόρμουλα. Δεν τη βρήκαμε...». Διαβεβαίωσε όμως ότι έχει συζητήσει διεξοδικά με τους καλλιτέχνες της Πειραματικής και ότι γίνεται και θα γίνει κάθε προσπάθεια για την ομαλή και δημιουργική συνέχεια στην Πειραματική.

Κατευθυντήριες γραμμές

Αναπτύσσοντας εν συντομία τις «βασικές κατευθυντήριες γραμμές» του έργου που θα επιχειρήσει να επιτελέσει στο Εθνικό, ο κ. Χουβαρδάς επισήμανε καταρχάς ότι βρισκόμαστε σε μεταβατική φάση, γιατί αυτή η προσπάθεια θα βασιστεί στην κατάσταση που θα υπάρξει μετά την παράδοση του κτιρίου της Αγίου Κωνσταντίνου, το οποίο όπως είναι γνωστό σχεδόν ανοικοδομείται. Οι εργασίες στο κτίριο δεν φαίνεται ότι θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2007, όπως αρχικά είχε δηλωθεί από τους εργολάβους, αν και τώρα προχωρούν κανονικά - έχει ήδη γίνει το 30 με 35% του έργου είπε ο κ. Χουβαρδάς. Ο οποίος όμως είπε ότι οι σκηνές του κτιρίου θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Η πολυφωνία είναι η επιλογή του νέου διευθυντή, «όχι όμως πανσπερμία και χάος». «Το Εθνικό δεν έχει δικαίωμα να αποκλείει, έχει όμως ταυτόχρονα καθήκον να επιλέγει τους καλύτερους». Και «να τολμά, να ανοίγει νέους δρόμους».

Ο Γ. Χουβαρδάς σχεδιάζει να ιδρύσει στο Εθνικό χοροθέατρο, να συνεργαστεί με άλλους φορείς (Φεστιβάλ, Λυρική, Κέντρο Κιν/φου, Γ.Γ. Νέας Γενιάς κ.ά. για συγκεκριμένα προγράμματα, που ανέφερε, όπως λ.χ. για διαγωνισμό θεατρικού έργου, συμπαραγωγές, προβολές κ.λπ.), να ενισχύσει την παρουσία του Εθνικού στο εξωτερικό (Ν. Υόρκη, Χονγκ Κογκ, Φρανκφούρτη, Πεκίνο), να οργανώσει παράλληλες καλλιτεχνικές δράσεις -και στο Παιδικό- αναλόγια νέων έργων, άνοιγμα στο κοινό, με συζητήσεις, συνδρομές κ.ά., να αναπτύξει τη συνεργασία με ξένα θέατρα κ.ά.

Στη μακρά λίστα ηθοποιών (πάνω από 110) που θα συνεργαστούν τον χειμώνα με το Εθνικό περιλαμβάνονται και οι: Γιάννης Βόγλης, Λυδία Φωτοπούλου, Μάνια Παπαδημητρίου, Νίκος Κουρής, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Βογιατζής, Μαρία Κεχαγιόγλου, Θέμις Μπαζάκα, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Ταξιάρχης Χάνος, Γιάννος Περλέγκας, Εύη Σαουλίδου, Κλέων Γρηγοριάδης, Θόδωρος Κατσαφάδος, Αθηνά Μαξίμου, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Υβόνη Μαλτέζου, Ερση Μαλικένζου, Δημήτρης Λιγνάδης, Θέμης Πάνου κ.ά. -και φυσικά όσοι εκλεκτοί παίζουν στον «Ηλίθιο» της Πειραματικής (Δημ. Ημελλος, Βασ. Ανδρέου, Δέσποινα Κούρτη, Μαρία Ναυπλιώτου, Ν. Καρδώνης κ.ά).







Downloads

Καταστατικό Σωματείου
(katastatiko_SEETH_07.pdf 191,3 KB)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ Σ.Ε.Ε.Θ. 28/03/2012
(Apotelesmata 2012.doc 55,3 KB)

Αίτηση Εγγραφής
(nea aitisi 2022.doc 32,8 KB)


Links

Γενικά

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.
(http://www.n-t.gr/...)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
(http://www.potha.g...)

info@seeth.net