Είσοδος μέλους

Username:

Password:


Νέος Χρήστης | Υπενθύμιση


Επιλογές

Τελευταίες καταχωρήσεις

Ανακοινώσεις

Απόψεις

Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας

Διάφορα/Αναδημοσιεύσεις

Ενέργειες

Chill out

Δελτία Τύπου

Εικόνες από τη δράση

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας


Διοικητικό Συμβούλιο

Downloads

Σύνδεσμοι

Επικοινωνία


Αναζήτηση

Λέξη/Φράση


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Διάφορα/Αναδημοσιεύσεις :: Προσφυγές συμβασιούχων στο ευρω-δικαστήριο

21/11/2006 21:56
Ορατό σε: Επισκέπτες

Προσφυγές συμβασιούχων στο ευρω-δικαστήριο (kehaa)
Προσφυγές συμβασιούχων στο ευρω-δικαστήριο





Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Από την “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ Ελευθεροτυπία”







Χαμένη στη δίνη των άκρατων προεκλογικών της υποσχέσεων, των αμφιλεγόμενων πολιτικών επιλογών της αλλά και των αντιφατικών δικαστικών αποφάσεων, η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως οδό νομικής διαφυγής στην υπόθεση των συμβασιούχων. Βασικός στόχος να αποφύγει τη γενική κατακραυγή μετά το στραπάτσο που υπέστη από τους χειρισμούς της, αν και όπως όλα δείχνουν η χώρα μας δεν θα αποφύγει μία ακόμη καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου προσφεύγουν πολλοί συμβασιούχοι.



* Οπως επιμένουν νομικοί, η μελλοντική μοριοδότηση των «κομμένων» από το ΑΣΕΠ ώστε να προσληφθούν από τους ΟΤΑ δεν λύνει το βασικό πρόβλημα, που είναι η εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων οι οποίες δικαιώνουν σχεδόν όλους τους συμβασιούχους που πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έστω και αν δεν πληρούν καμία άλλη προϋπόθεση, από αυτές που ορίζει το Π.Δ. Παυλόπουλου.



Το Ελεγκτικό Συνέδριο



«Είμαστε Ευρωπαίοι όταν οφείλουμε στο κράτος (π.χ. περικοπές συντάξεων, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης) αλλά γινόμαστε Αφρικανοί όταν διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Το κράτος πρώτα φροντίζει για τη δημοσιονομική ασφάλειά του και μετά για τους πολίτες του», σχολιάζει ο γ.γ. του ΔΣΑ Δημ. Βερβεσσός.



* Σύμφωνα με τους εργατολόγους, όσο και αν η κυβέρνηση δηλώνει ότι όλα θα τακτοποιηθούν, η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περιπλέκει το θέμα. Εμφανίζεται έτσι το απαράδεκτο φαινόμενο συμβασιούχοι να έχουν μονιμοποιηθεί με δικαστικές αποφάσεις αλλά οι δημόσιες υπηρεσίες να μην τους προσλαμβάνουν και κυρίως να μην τους πληρώνουν, ούτε για παλαιότερα διαστήματα. Το πρόβλημα επιτείνεται με τη διάκριση που γίνεται μεταξύ στενού δημόσιου τομέα (υπουργεία, ΟΤΑ), όπου απαιτείται έγκριση επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις πληρωμές (η οποία δεν δίδεται πλέον) και ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ κ.ά.), όπου οι συμβασιούχοι προσλαμβάνονται και πληρώνονται κανονικά.



Θεωρείται έτσι αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση του θέματος ώστε όλες οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν συμβασιούχους να αποτελούν νόμιμο τίτλο καταβολής εκ μέρους όλων των φορέων της δαπάνης που απαιτείται. Διαφορετικά, είναι πιθανό να εμπλακούν πολλοί συμβασιούχοι σε μακρόσυρτους δικαστικούς αγώνες (περίπου 2-3 ετών), ώστε να εξασφαλίσουν δικαστικά.



**Το περίεργο, ιστορικά,είναι ότι η δικαίωση των συμβασιούχων έρχεται με επίκληση ενός νόμου του 1920. Ογδόντα πέντε χρόνια πριν, ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε επιλύσει τον «γόρδιο δεσμό» των συνεχών καταχρηστικών συμβάσεων υπαλλήλων του Δημοσίου, υπέρ των εργαζομένων!



Σωρεία δικαστικών αποφάσεων (εκτιμάται ότι σήμερα αφορούν περίπου 7.000 άτομα), θεωρούν ότι έχουν αρμοδιότητα να επιλύουν αυτές τις εργασιακές διαφορές και μονιμοποιούν στο Δημόσιο όλους τους συμβασιούχους που εκπληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση, από αυτές που επέβαλε το Π.Δ. Παυλόπουλου, όπως το τρίμηνο μεταξύ των δύο ανανεώσεων, και χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.



Ανεφάρμοστο το Π.Δ.



Ετσι, οι μονιμοποιήσεις επεκτείνονται και σε όσους απασχολούνταν με ανανεούμενες καταχρηστικές συμβάσεις και πριν τις 10-7-2002, όριο που θέτει το Π.Δ. Παυλόπουλου. Οπως αναφέρεται, δεν είναι δυνατόν να μεταφερθεί στις πλάτες των εργαζομένων και να χειροτερέψει τη θέση τους η καθυστέρηση μεταφοράς της σχετικής κοινοτικής οδηγίας στο εσωτερικό δίκαιο. Οι δικαστικές αποφάσεις κρίνουν ουσιαστικά ανεφάρμοστο και αντίθετο με την κοινοτική οδηγία το Π.Δ. Παυλόπουλου.



**Ενδεικτική είναι η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Πατρών (308/2006) που θεωρεί αντίθετη στο Σύνταγμα τη νομοθετική ανάθεση κρίσης για ιδιωτικές διαφορές σε διοικητικές αρχές (ΑΣΕΠ)!



Η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων, θα μπορούσε να αποτελέσει σανίδα προσωρινής σωτηρίας για την κυβέρνηση αν δεν πυροδοτούσε αντίστροφες εκρήξεις των συμβασιούχων.



Η εγκύκλιος Κεδίκογλου



Το θέμα τους επανέρχεται, άλλωστε, με πρωτοβουλία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου (συζητείται στις 15-2-2007) αν και είχε επιλυθεί οριστικά από την απόφαση της προηγούμενης Ολομέλειας!



Στο ίδιο κλίμα, που έχει στόχο να εξαναγκάσει τους συμβασιούχους σε οικειοθελή παραίτηση, εντάσσεται άλλωστε και η εγκύκλιος του προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου, ο οποίος ζητά να μη δικαιώνονται προσωρινά, με ασφαλιστικά μέτρα, όσοι απολύονται από τη δουλειά τους!



**Ηδη, αρκετοί συμβασιούχοι μετά και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καταγγέλλοντας την μη εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων και την παραβίαση των άρθρων περί δίκαιης δίκης και παροχής δικαστικής προστασίας.



**Εξάλλου, η παραπομπή του πρωθυπουργού στο ΣτΕ, όπου συζητείται τη Πέμπτη προσφυγή συμβασιούχων κατά αποφάσεων του ΑΣΕΠ, δεν πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα, αφού ήδη, όπως δηλώνει ο νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ Χρ. Νικολόπουλος, το Δικαστήριο έχει κρίνει συνταγματικό το Π.Δ. Παυλόπουλου.









ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 19/11/2006



http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=19.11.2006,id=76148348


21/11/2006 22:57
Ορατό σε: Επισκέπτες

Αποχή κατά Κεδίκογλου (kehaa)
Μονοήμερη προειδοποιητική αποχή από την εκδίκαση υποθέσεων ενώπιον του Αρείου Πάγου πραγματοποιούν σήμερα οι δικηγόροι σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκύκλιο Κεδίκογλου.


Θεωρούν ότι αποτελεί επέμβαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου στη δικαιοδοτική κρίση των Ελλήνων δικαστών, που ενισχύει το κλίμα φοβίας στο χώρο της Δικαιοσύνης, γι' αυτό και ζητούν την ανάκλησή της.


Οπως είναι γνωστό, με την εγκύκλιο, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ρωμύλος Κεδίκογλου, υπεδείκνυε στους δικαστές να είναι φειδωλοί στην έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων που δικαιώνουν εργαζομένους.

Επιπλέον, οι δικηγόροι αποδοκιμάζουν ιδιαίτερα την περιπτωσιολογική αναφορά της εγκυκλίου σε συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων (απόπλους πλοίων, δημόσια έργα, εργατικές υποθέσεις), η οποία, όπως εκτιμούν, εξυπηρετεί εξ αντικειμένου ιδιωτικά συμφέροντα, ισχυρών οικονομικών ομάδων έναντι περισσότερο αδύναμων κοινωνικών τάξεων, που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη την προσωρινή δικαστική εξουσία.

Από την πλευρά του, ο κ. Κεδίκογλου, δίνοντας στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της εγκυκλίου, διατείνεται ότι ουδέποτε απηύθυνε συστάσεις και ότι οι διαμαρτυρόμενοι αδίκως του επιτίθενται.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/11/2006
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=20.11.2006,id=96840636


21/11/2006 23:04
Ορατό σε: Επισκέπτες

Μετωπική Αλαβάνου, Κεδίκογλου (kehaa)
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ


Με κατηγορίες για ωμή επέμβαση στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και προνομιακή μεταχείριση των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων συνοδεύει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος την αναφορά του κατά του προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου, με την οποία ζητεί την πειθαρχική του δίωξη για τη γνωστή εγκύκλιο.



Είναι η πρώτη φορά, μετά τη Μεταπολίτευση, που πολιτικό κόμμα ζητεί την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Αλαβάνος ευθέως καταγγέλλει ότι η εγκύκλιος εξυπηρετεί συμφέροντα ισχυρών οικονομικών μονάδων έναντι των απλών εργαζομένων και ότι επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα φοβίας στους δικαστές, αναφέροντας ότι ήδη μετά την εγκύκλιο άρχισαν να σπάνε τη θετική παράδοση των αποφάσεων που δικαίωναν συμβασιούχους στα πρωτοβάθμια δικαστήρια. «Δεν έχουμε βεντέτες με πρόσωπα. Είμαστε όμως κατηγορηματικά αντίθετοι με αντεργατικές ή αντιδημοκρατικές ενέργειες», δηλώνει ο κ. Αλαβάνος και χαρακτηρίζει ζήτημα τιμής για τον ΣΥΝ να ολοκληρωθεί η πάλη προκειμένου οι συμβασιούχοι να αποκτήσουν συμβάσεις αορίστου χρόνου.


Στην αναφορά (είχε προαναγγελθεί από την περασμένη εβδομάδα) τονίζεται ότι η ενέργεια του κ. Κεδίκογλου «όχι μόνο προσβάλλει κατά τρόπο προκλητικό όλους τους δικαστές που έχουν παράσχει και παρέχουν προσωρινή δικαστική προστασία, ότι δήθεν στερούνται στοιχειωδών γνώσεων πολιτικής δικονομίας, θίγοντας έτσι συνολικά το σύστημα της Δικαιοσύνης, αλλά προσβάλλει ακόμη τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των δικαστών, αλλά και το δικαίωμα των πολιτών για αποτελεσματική δικαστική προστασία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επικαλούμενος τη θέση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αλλά και πολλών δικαστών του Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, υποστηρίζει ότι η εγκύκλιος παραβιάζει το άρθρο 19 παρ. 3 του Κανονισμού Οργανισμού των Δικαστηρίων, σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε οδηγία, σύσταση και υπόδειξη για ουσιαστικό ή δικονομικό θέμα σε δικαστικό λειτουργό είναι ανεπίτρεπτη και συνιστά πειθαρχικό αδίκημα.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/11/2006
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=28082876


21/11/2006 23:11
Ορατό σε: Επισκέπτες

Καραμανλής για συμβασιούχους: Οχι άλλες μονιμοποιήσεις, μόνο παράθυρο το Συμβούλιο της Επικρατείας (kehaa)
Καραμανλής για συμβασιούχους: Οχι άλλες μονιμοποιήσεις, μόνο παράθυρο το Συμβούλιο της Επικρατείας


Τους το ξέκοψε


Των ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ, ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ


Με το μαχαίρι έκοψε τις ελπίδες των συμβασιούχων για μονιμοποίηση ο πρωθυπουργός. Και έπαιξε για μια ακόμη φορά με τις προσδοκίες τους, παραπέμποντας στην επόμενη χρονιά, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, το ενδεχόμενο να μονιμοποιηθεί μεγαλύτερος αριθμός συμβασιούχων.



Σαφής ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για νέες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων ήταν ο Κ. Καραμανλής χθες στη Βουλή.
ΟΚ. Καραμανλής εμφανίστηκε χθες από του βήματος της Βουλής προσεκτικά... προκλητικός. Επετέθη στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντάς τους ότι δημιούργησαν και συντήρησαν το πρόβλημα. Απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στις προεκλογικές του δεσμεύσεις για τη λήξη της ομηρίας των 250.000 και επικαλέστηκε πολλάκις το Σύνταγμα και την κοινοτική οδηγία για να εμφανιστεί ανυποχώρητος.

«Σατανικό σχέδιο»

Και αν η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντ. Ρόβλιας επέλεξαν να αντιμετωπίσουν τον πρωθυπουργό με ήπιους τόνους στις απαντήσεις τους, ο πρόεδρος του ΣΥΝ (με κόκκινο γαρίφαλο στο πέτο) ήταν οξύτατος.
Χαρακτήρισε τον κ. Καραμανλή «ένοχο, που ψάχνει να βρει ελαφρυντικά και κανένα απ' αυτά δεν ισχύει». Τον επέκρινε δε ότι με σατανικό σχέδιο μετατρέπει σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις μόνο του 10% των συμβασιούχων, ενώ τους υπόλοιπους τους απολύει. «Εχετε κάτι το σαδιστικό, συναγωνίζεστε με τις προηγούμενες κυβέρνησεις. Φέρνετε σε απόγνωση τους εργαζομένους, ποδοπατάτε το ΑΣΕΠ, ενώ η πολιτική σας εμπεριέχει στοιχεία πολιτειακής εκτροπής», είπε και παρμοίασε το Προεδρικό Διάταγμα του Παυλόπουλου με το κρεβάτι του Προκρούστη. Επετέθη τέλος και στον Αρειο Πάγο, αποκαλώντας την ηγεσία του «κλαδική της Ν.Δ.».

Η κ. Παπαρήγα από την πλευρά της τόνισε ότι πάγια και διαρκής είναι η ανάγκη του κόσμου για δουλειά. Παρατήρησε εξάλλου, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, ότι θα έπρεπε να είναι πιο μετρημένος στις προεκλογικές του υποσχέσεις, εφόσον γνώριζε την κοινοτική οδηγία και το άρθρο του Συντάγματος, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση με την ομηρία των συμβασιούχων σάπια. Πρότεινε, με αφορμή την συνταγματική αναθεώρηση, να υπάρξει πρόβλεψη για μονιμοποίηση όλων αυτών των ανθρώπων.

Για λαφυραγώγηση χιλιάδων ψήφων έκανε λόγο ο συντονιστής του ΠΑΣΟΚ σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης Ντ. Ρόβλιας, καταγγέλλοντας ότι ο κ. Καραμανλής, σε αντίθεση με όσα έλεγε προεκλογικά, απέλυσε δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους. Απηύθυνε έκκληση στη Βουλή να υιοθετήσει την πρόταση νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βάσει της οποίας οι συμβασιούχοι να προσλαμβάνονται μέσω του ΑΣΕΠ.

«Καμιά ρύθμιση»

Απαντώντας ο κ. Καραμανλής κινήθηκε στη γραμμή... Παυλόπουλου. Επανέλαβε ότι θα δοθούν τα δεδουλευμένα στους ενδιαφερόμενους, αλλά και ότι θα μοριοδοτηθούν σε ποσοστό 50% στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Ξεκαθάρισε ωστόσο σε αυστηρούς τόνους ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Αφησε ανοιχτό το παράθυρο για νέες μονιμοποιήσεις, παραπέμποντας στην επικείμενη απόφαση του ΣτΕ, η οποία ενδέχεται να διευρύνει το χρονικό διάστημα μεταξύ της ανανέωσης των συμβάσεων. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Π.Δ. του νυν υπουργού Εσωτερικών, το χρονικό αυτό διάστημα καθορίζεται σήμερα σε τρεις μήνες. Εριξε επίσης το μπαλάκι στους δημάρχους, δηλώνοντας ότι, αν υπάρξουν αιτήματα για νέες θέσεις, θα εγκριθούν άμεσα.

Την ίδια στιγμή, όμως, αποκαλύπτοντας και τις μελλοντικές προθέσεις της κυβέρνησης, χαρακτήρισε «άκρατο καιροσκοπικό λαϊκισμό» την απαίτηση για μαζικές προσλήψεις στο Δημόσιο. «Δεν μπορούν οι μισοί Ελληνες να πληρώνονται από τους άλλους μισούς», δήλωσε με νόημα.

Κατά τα λοιπά, δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα.





ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/11/2006
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=18.11.2006,id=77453340


21/11/2006 23:16
Ορατό σε: Επισκέπτες

Eμπαιγμός συμβασιούχων (kehaa)
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: AΛEΞANΔPOΣ AYΛΩNITHΣ

Ψεύτικες ελπίδες μοίρασαν για δεύτερη φορά στους χιλιάδες συμβασιούχους ο πρωθυπουργός K. Kαραμανλής (και μάλιστα από το βήμα της Bουλής) και ο υπουργός Eσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, καθώς οι δικαστικές εισηγήσεις που κατατέθηκαν χθες στο Συμβούλιο της Eπικρατείας αποκρούουν -όπως ήταν αναμενόμενο- τη διεύρυνση εφαρμογής του διατάγματος Παυλόπουλου (ΠΔ 164/04) και την ένταξη σ' αυτό και άλλων κατηγοριών συμβασιούχων.

Oι εισηγήσεις απορρίπτουν αιτήσεις για διεύρυνση των μονιμοποιήσεων, ακολουθώντας αναγκαστικά τη γνωστή νομολογία του ανωτάτου δικαστηρίου για το θέμα των συμβασιούχων, καθώς και τα περιοριστικά όρια και τις αυστηρές προϋποθέσεις που έθεσε σε βάρος τους το διάταγμα Παυλόπουλου.

Tαυτόχρονα, οι εισηγήσεις θέτουν ζήτημα αποζημίωσης όλων των συμβασιούχων που δεν εντάχθηκαν στο ΠΔ 164/04 και οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις (όπως αυτές της απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα, βάσει του N. 2112/20) με αγωγές στα δικαστήρια, ενώ αποδοκιμάζεται εμμέσως πλην σαφώς η πρόσφατη απόφαση του Eλεγκτικού Συνεδρίου (EΣ).

Tο βασικότερο, όμως, συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι K. Kαραμανλής και Πρ. Παυλόπουλος έπαιξαν θέατρο σε βάρος των συμβασιούχων, καθώς προκειμένου να αποφύγουν τη δύσκολη κατάσταση που προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα η κρίση του EΣ (για τους απλήρωτους συμβασιούχους και την ακύρωση της δικαστικής τους δικαίωσης), προσπάθησαν να μετατοπίσουν τις ευθύνες στο ΣτE με το παραπλανητικό επιχείρημα ότι ίσως ζητήσει τη διεύρυνση του ΠΔ, οπότε η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί...

H ψευδής αυτή τοποθέτηση των K. Kαραμανλή και Πρ. Παυλόπουλου έγινε εκ του ασφαλούς, αφού γνώριζαν από τις αποφάσεις 1253-9/06 του ΣτE ότι είναι αδύνατη η διεύρυνση εφαρμογής του ΠΔ, αφού η κυβέρνηση επέλεξε η ίδια κάποια αυστηρά κριτήρια (π.χ. το πολύ 3μηνη διακοπή των συμβάσεων, που έπρεπε να είναι ενεργές και να υπερβαίνουν τους 24 μήνες κ.λπ.). Eτσι, διαψεύδεται πανηγυρικά ο ισχυρισμός Παυλόπουλου ότι δήθεν το ΣτE του είχε θέσει τα όρια μέσα στα οποία έπρεπε να κινηθεί και αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση επέλεξε από μόνη της μια «λειψή» διαδικασία μονιμοποίησης, ξεχνώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις για τακτοποίηση των 250.000 συμβασιούχων.

O απαράδεκτος εμπαιγμός που επιχείρησαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Eσωτερικών έδωσε πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, ξεγελώντας τους συμβασιούχους ότι δήθεν μπορούν να ελπίζουν σε μια διαφορετική δικαστική δικαίωση, ενώ μετακύλισε το βάρος των ευθυνών στο ΣτE, παρόλο που και οι δύο πολιτικοί γνώριζαν την ομόφωνη πρόσφατη απόρριψη της διεύρυνσης του χρόνου διακοπής των συμβάσεων, της επέκτασής του κατά την αρχή της ισότητας κ.λπ.

Σχέδιο
Mέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού που καταρρέει σαν χάρτινος πύργος ήταν να δημιουργηθεί στους συμβασιούχους η προσδοκία ότι δήθεν το ΣτE μπορεί να τους δώσει λύση, για να μετατοπιστεί προς τα εκεί η πίεσή τους, ενώ η πραγματικότητα είναι πως τα χέρια του ανωτάτου δικαστηρίου «είναι δεμένα», εξαιτίας της απαγορευτικής συνταγματικής αναθεώρησης και των αυστηρών προϋποθέσεων του διατάγματος Παυλόπουλου.

H μετακύλιση ευθυνών είχε, επίσης, στόχο να στρέψει την κοινή γνώμη κατά του ΣτE (επειδή αρνείται δήθεν να δώσει λύση σε ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα), στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση με το «δοτό» Συνταγματικό Δικαστήριο, που θα συμφωνεί με τα μέτρα της σε βάρος εργαζομένων, συνταξιούχων κ.λπ.

Mε τις εισηγήσεις που κατέθεσαν οι πάρεδροι K. Πισπιρίγκος, Π. Tσούκας, I. Mιχαλακόπουλος προτείνεται η απόρριψη προσφυγών συμβασιούχων των EΛΓA, OTE, ΔEH, ETA, Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ.λπ. που «κόπηκαν» από το AΣEΠ εξαιτίας των περιοριστικών ρυθμίσεων του ΠΔ 164/04.

TEΘHKE ΘEMA AΞIΩΣHΣ AΠOZHMIΩΣEΩN ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ME AΓΩΓEΣ
Στη βαρυσήμαντη εισήγηση του K. Πισπιρίγκου υπογραμμίζονται οι συνταγματικές απαγορεύσεις (που μπήκαν στην αναθεώρηση του 2001) για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων, καθώς και ότι το διάταγμα Παυλόπουλου «θεσπίστηκε κατ ανοχή του Συντάγματος, έχοντας αποκαταστατικό χαρακτήρα, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις».

O εισηγητής τονίζει ότι όσοι δεν πληρούν τις αυστηρές χρονικές προϋποθέσεις του ΠΔ και καλόπιστα απασχολήθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έχουν χρηματικές αξιώσεις κατά της Πολιτείας για αποζημίωση όπως αυτή που εισπράττει ο εργαζόμενος με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Eτσι, η κυβέρνηση -πέρα από την πολιτική πίεση που δέχεται για τις μονιμοποιήσεις- θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα «μπαράζ» αγωγών για τεράστια κονδύλια αναδρομικών αποζημιώσεων.

Kατά την εισήγηση οι συμβασιούχοι μπορούν να προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια κατά των αποφάσεων του AΣEΠ που δεν τους μονιμοποίησαν και να επιτυγχάνουν μέσω αυτών την ένταξή τους σε οργανικές θέσεις. Σε περίπτωση που επιλέξουν την υποβολή αγωγής στα πολιτικά δικαστήρια, η απόφασή τους δεν μπορεί να εξαναγκάσει το κράτος-εργοδότη σε αναγκαστική πρόσληψή τους σε οργανικές θέσεις, αλλά σε υποχρέωση καταβολής μισθών υπερημερίας, αποζημίωσης για απόλυση κ.λπ. Σύμφωνα με άλλη εισήγηση, προκύπτει ευθέως αρμοδιότητα των πολιτικών δικαστηρίων για τέτοια θέματα και αποδοκιμάζεται εμμέσως πλην σαφώς η απόφαση του EΣ που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Kατά τις εισηγήσεις που θα συζητηθούν μεθαύριο σε δίκη στο ΣτE μπορούν να γίνουν δεκτές μόνο κάποιες συγκεκριμένες μεμονωμένες περιπτώσεις (και όχι προσφυγές κατηγοριών συμβασιούχων), όπως προτείνεται για μία συμβασιούχο της ETA, της οποίας το AΣEΠ κακώς δεν έλαβε υπόψη του τον χρόνο όπου παρείχε άτυπα τις υπηρεσίες της.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5348&subid=2&pubid=74957


21/11/2006 23:29
Ορατό σε: Επισκέπτες

Αρνητική εισήγηση για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων (kehaa)



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ
Από τον “Αδέσμευτο τύπο”

Απορριπτική για τη μονιμοποίηση όσων συμβασιούχων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 και της Κοινοτικής Οδηγίας 99/70, είναι η εισήγηση του πάρεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Πισπιρίγκου, στην Ολομέλεια του Σώματος.

Όπως είναι γνωστό, στην κρίσιμη συνεδρίασή του που έχει ορισθεί για την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, το ΣτΕ θα αποφασίσει οριστικά αν μπορούν να μετατραπούν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου συμβάσεις που δεν καλύπτονται από την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Π.Δ. του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης.

Το σκεπτικό της εισήγησης αποτελεί δικαίωση για τον τελευταίο, αφού επισημαίνει την ορθότητα του διατάγματος που μονιμοποίησε περίπου 33.000 συμβασιούχους σε αντίθεση με αυτό των Ρέππα - Σκανδαλίδη, που όχι μόνο κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων, αλλά αποδοκιμάστηκε έντονα από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα κάνοντας τη χώρα μας διεθνώς ρεζίλι.

Σύμφωνα με τον κ. Πισπιρίγκο οι χρονικές προϋποθέσεις εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που προβλέφθηκαν από την κανονιστικώς δρούσα διοίκηση για την υπαγωγή στην ενεργητική ρύθμιση της συστάσεως συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου, τέθηκαν με τρόπο γενικό και αντικειμενικό και, ως εκ τούτου, ο αποκλεισμός των μη πληρούντων αυτές τις προϋποθέσεις δεν συνιστά παραβίαση της αρχής της ισότητας ή άλλες συνταγματικές διατάξεις ή αρχές».

Σε απλά ελληνικά, το Π.Δ. Παυλόπουλου είναι συνταγματικό και σύννομο και όσοι δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του δεν δικαιούνται μετατροπής των συμβάσεών τους, επικαλούμενοι παραβίαση του καταστατικού χάρτη της χώρας. Προκειμένου να γίνει πιο σαφής, ο εισηγητής προσθέτει επί λέξει: Για τους μη πληρούντες αυτές τις αυστηρές χρονικές προϋποθέσεις, δεν επιβάλλεται σύσταση συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου, αφού αυτό το μέτρο υπερβαίνει το μίνιμουμ των απαιτήσεων της Οδηγίας (99/70) για την προστασία της εργασίας ορισμένου χρόνου».

Ο κ. Πισπιρίγκος αναγνωρίζει τις χρηματικές απαιτήσεις των συγκεκριμένων συμβασιούχων, τις οποίες έχει δεχτεί ήδη η κυβέρνηση.

Η ικανοποίηση της χρηματικής αποζημίωσης αν κάποιος επιμένει να πληρωθεί με βάση της ψευδεπίγραφες συμβάσεις αορίστου χρόνου που υπέγραψαν αρκετοί απ’ αυτούς, μπορεί να επιδιωχθεί μόνο με αγωγή ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων.

Στην πρότασή του προς την Ολομέλεια του ΣτΕ, ο πάρεδρος εισηγείται την απόρριψη της αίτησης των συμβασιούχων για μετατροπή της εργασιακής τους σχέσης, εφόσον δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

http://www.adesmeytos.gr/content/content.asp






Downloads

Καταστατικό Σωματείου
(katastatiko_SEETH_07.pdf 191,3 KB)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ Σ.Ε.Ε.Θ. 28/03/2012
(Apotelesmata 2012.doc 55,3 KB)

Αίτηση Εγγραφής
(nea aitisi 2022.doc 32,8 KB)


Links

Γενικά

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.
(http://www.n-t.gr/...)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
(http://www.potha.g...)

info@seeth.net