Είσοδος μέλους

Username:

Password:


Νέος Χρήστης | Υπενθύμιση


Επιλογές

Τελευταίες καταχωρήσεις

Ανακοινώσεις

Απόψεις

Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας

Διάφορα/Αναδημοσιεύσεις

Ενέργειες

Chill out

Δελτία Τύπου

Εικόνες από τη δράση

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας


Διοικητικό Συμβούλιο

Downloads

Σύνδεσμοι

Επικοινωνία


Αναζήτηση

Λέξη/Φράση


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Διάφορα/Αναδημοσιεύσεις :: Eυρωαπόφαση - πρόκριμα για χιλιάδες εργαζομένους

08/07/2006 14:22
Ορατό σε: Επισκέπτες

Eυρωαπόφαση - πρόκριμα για χιλιάδες εργαζομένους (kehaa)
«Πράσινο» φως για συμβασιούχους



Eυρωαπόφαση - πρόκριμα για χιλιάδες εργαζομένους



Την πρώτη καθοριστικού χαρακτήρα δικαίωσή τους έλαβαν από την Ευρώπη οι συμβασιούχοι. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ύστερα από σχετική απόφαση και του Αρείου Πάγου, αναγνώρισε σε δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους το δικαίωμα μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.



Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίησή τους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. H χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κρίνει ότι η ελληνική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, δεν συνάδει με την κοινοτική οδηγία-πλαίσιο 1999/70, αφού δεν χρησιμεύει για την προστασία των εργαζομένων. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, πρόκειται για απόφαση - πρόκριμα όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, η οποία δεσμεύει και τα ελληνικά δικαστήρια αλλά και τις δικαστικές αρχές σε όλα τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Με 8μηνες συμβάσεις



H απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εκδόθηκε ύστερα από προδικαστικό ερώτημα που είχε απευθύνει το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο είχαν προσφύγει το 2004, 17 συμβασιούχοι του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος με απαίτηση να θεωρηθούν ως αορίστου χρόνου οι 8μηνες συμβάσεις εργασίας τους. Αν και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέτασε το νομοθετικό πλαίσιο για τους συμβασιούχους επί Ρέππα και Σκανδαλίδη (ΠΔ 81/2003), η απόφασή του προδικάζει, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, και την τύχη του προεδρικού διατάγματος Παυλόπουλου (ΠΔ164 /2004).



Όπως επισημαίνει ο νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ κ. Χρ. Νικολουτσόπουλος πρόκειται για μεγάλη νίκη για τους συμβασιούχους σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τα δικαστήρια θα επικεντρώνονται πλέον αποκλειστικά και μόνο στη διερεύνηση αν η σχέση εργασίας έχει πάγιο και διαρκή χαρακτήρα, έστω και αν πρόκειται για μια σύμβαση. Σύμφωνα με τον εργατολόγο, με βάση την απόφαση του Δικαστηρίου, τα διατάγματα Ρέππα, Παυλόπουλου και Παναγιωτόπολου (αναφέρεται στους συμβασιούχους των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο) είναι εκτός του νομοθετικού κοινοτικού πλαισίου για την προστασία των εργαζομένων.



ΓΣΕΕ

Μεγάλη νίκη



Ο νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ Χρήστος Νικολουτσόπουλος χαρακτήρισε την απόφαση «μεγάλη νίκη για τους συμβασιούχους σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τα δικαστήρια θα επικεντρώνονται πλέον αποκλειστικά και μόνο στη διερεύνηση αν η σχέση εργασίας έχει πάγιο και διαρκή χαρακτήρα, έστω και αν πρόκειται για μια σύμβαση»



ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δικαίωση...



Αντίθετη άποψη έχει το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο με χθεσινό non paper υποστηρίζει πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαιώνει την «αναγκαιότητα της έκδοσης του διατάγματος Παυλόπουλου καθώς και τις ρυθμίσεις του διατάγματος αυτού, με τις οποίες προβλέπονται πλέον όλα τα μέτρα αποτροπής από τις καταχρηστικές διαδοχικές συμβάσεις καθώς και αυστηρές κυρώσεις, σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της κοινοτικής οδηγίας».



ΤΑ ΝΕΑ , 05/07/2006 , Σελ.: N08

Κωδικός άρθρου: A18579N081

ID: 525787



http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18579&m=N08&aa=1






Downloads

Καταστατικό Σωματείου
(katastatiko_SEETH_07.pdf 191,3 KB)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ Σ.Ε.Ε.Θ. 28/03/2012
(Apotelesmata 2012.doc 55,3 KB)

Αίτηση Εγγραφής
(nea aitisi 2022.doc 32,8 KB)


Links

Γενικά

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.
(http://www.n-t.gr/...)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
(http://www.potha.g...)

info@seeth.net