Είσοδος μέλους

Username:

Password:


Νέος Χρήστης | Υπενθύμιση


Επιλογές

Τελευταίες καταχωρήσεις

Ανακοινώσεις

Απόψεις

Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας

Διάφορα/Αναδημοσιεύσεις

Ενέργειες

Chill out

Δελτία Τύπου

Εικόνες από τη δράση

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας


Διοικητικό Συμβούλιο

Downloads

Σύνδεσμοι

Επικοινωνία


Αναζήτηση

Λέξη/Φράση


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Διάφορα/Αναδημοσιεύσεις :: ΣτΕ για συμβασιούχους: Συνταγματικό το διάταγμα Παυλόπουλου

08/05/2006 22:00
Ορατό σε: Επισκέπτες

ΣτΕ για συμβασιούχους: Συνταγματικό το διάταγμα Παυλόπουλου (kehaa)
ΣτΕ για συμβασιούχους:



Συνταγματικό το διάταγμα Παυλόπουλου



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/05/2006

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ



Οριστική μονιμοποίηση για δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους οι οποίοι επί πολλά χρόνια βρίσκονταν σε εργασιακή εκκρεμότητα σηματοδοτεί η χθεσινή δημοσίευση των αποφάσεων του Γ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν συνταγματικό με οριακή πλειοψηφία (3-2) το διάταγμα Παυλόπουλου.







Παράλληλα, μένουν εκτός διατάγματος περισσότεροι από 100.000 συμβασιούχοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα που δεν καλύπτονται από τα κριτήρια που θέτουν οι διατάξεις του παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Εκτός ρυθμίσεων έμειναν και οι αναπληρωτές καθηγητές που ζητούσαν να διευρυνθούν τα κριτήρια εφαρμογής του διατάγματος, καθώς οι προσφυγές τους απορρίφθηκαν.



Οι δικαστές που συγκρότησαν την πλειοψηφία (Π.Ζ. Φλώρος, Ν. Σακελλαρίου και Ν. Γκότσος) δέχτηκαν ότι οι μεταβατικές διατάξεις που θεσπίζονται με το Π.Δ. 164/2004 για να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε από την καθυστέρηση συμμόρφωσης της ελληνικής έννομης τάξης στην κοινοτική οδηγία για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου είναι ανεκτές από το αναθεωρημένο Σύνταγμα (άρθρο 103).



Το σκεπτικό



Και αυτό διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό τους, «η βούληση του αναθεωρητικού νομοθέτη ήταν να ανεχθεί την τακτοποίηση εκκρεμών συμβασιακών σχέσεων ορισμένου χρόνου και ειδικότερα τη μετατροπή τους σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Οταν μάλιστα η μετατροπή αυτή προβλέπεται από υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις και αποβλέπει, κατά κοινή πείρα, στην αποτελεσματικότερη προστασία των εργαζομένων, οι οποίοι, εν αγνοία των δυναμένων να αντληθούν από την οδηγία δικαιωμάτων τους, συνέχισαν και μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής να συνάπτουν διαδοχικώς συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου». Επομένως, κρίθηκε ότι το άρθρο 103 του αναθεωρημένου Συντάγματος καταλαμβάνει και τις περιπτώσεις καταχρηστικής χρησιμοποίησης διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου από το Δημόσιο και τα άλλα νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα.



Ανάλογη απόφαση, με οριακή πλειοψηφία, είχε εκδώσει και η Ολομέλεια του ΣτΕ τον Ιούλιο του 2004.



Αντίθετα, ο πρόεδρος του Γ' Τμήματος Γ. Σταυρόπουλος και ο εισηγητής Γ. Τσιμέκας μειοψήφησαν με το επιχείρημα ότι η συνταγματική διάταξη δεν επιτρέπει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, ακόμη και αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.



«Μέχρι σήμερα», τονίζει ο δικηγόρος των συμβασιούχων, Φ. Χατζηφώτης, «είχε γίνει προσπάθεια να κηρυχθεί το Π.Δ. αντισυνταγματικό, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, την επαγγελματική καταστροφή δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων. Ετσι, αφού διασφαλίστηκε η συνταγματικότητα του Π.Δ., παρέχεται πλέον η δυνατότητα για μελλοντική ρύθμιση και άλλων ομάδων συμβασιούχων, οι οποίοι και αριθμούν πολλές δεκάδες χιλιάδες».








Downloads

Καταστατικό Σωματείου
(katastatiko_SEETH_07.pdf 191,3 KB)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ Σ.Ε.Ε.Θ. 28/03/2012
(Apotelesmata 2012.doc 55,3 KB)

Αίτηση Εγγραφής
(nea aitisi 2022.doc 32,8 KB)


Links

Γενικά

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.
(http://www.n-t.gr/...)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
(http://www.potha.g...)

info@seeth.net