Είσοδος μέλους

Username:

Password:


Νέος Χρήστης | Υπενθύμιση


Επιλογές

Τελευταίες καταχωρήσεις

Ανακοινώσεις

Απόψεις

Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας

Διάφορα/Αναδημοσιεύσεις

Ενέργειες

Chill out

Δελτία Τύπου

Εικόνες από τη δράση

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας


Διοικητικό Συμβούλιο

Downloads

Σύνδεσμοι

Επικοινωνία


Αναζήτηση

Λέξη/Φράση


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Απόψεις :: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Ο Μπόλκεσταϊν επιστρέφει!

10/11/2006 22:34
Ορατό σε: Επισκέπτες

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Ο Μπόλκεσταϊν επιστρέφει! (kehaa)
ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΣΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Ο Μπόλκεσταϊν επιστρέφει!



Από την εφημερίδα “ΠΡΙΝ”



Δύο οδηγίες που αναμένεται να επιφέρουν ισοπεδωτικές αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα στην ΕΕ σχεδιάζεται να εγκριθούν εντός του 2006. Μία από αυτές είναι η οδηγία Mπόλκεσταϊν που δημιουργεί εργαζόμενους πρόσφυγες, που θα πηγαίνουν από χώρα σε χώρα για να δουλεύουν με χαμηλά μεροκάματα. Επιπλέον, οδηγία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας επιτρέπει την απασχόληση έως και 65 ώρες την εβδομάδα χωρίς την καταβολή υπερωριών!

Αυτές οι αλλαγές σχεδιάζεται να περάσουν στο πλαίσιο της φινλανδικής προεδρίας και έχει ήδη γίνει η αρχική διαμόρφωση του κειμένου στο Eυρωκοινοβούλιο, καθώς εγκρίθηκαν και από το αρμόδιο συμβούλιο υπουργών.

Η οδηγία Mπόλκεσταϊν ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο σε επιχειρήσεις να αμείβουν τους εργαζόμενους με τους μισθούς της χώρας από την οποία προέρχονται ή την οποία χρησιμοποιούν νομικά ως βάση για τις δραστηριότητές τους και όχι με βάση τη νομοθεσία της χώρας στην οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Eκτός από την οδηγία Mπόλκεσταϊν, μία ακόμα πρόκειται να αυξήσει τον εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης από 48 σε 65 ώρες. Η οδηγία προβλέπει τη λεγόμενη «ατομική ρήτρα εξαίρεσης», που σημαίνει ότι στην ατομική σύμβαση εργασίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, μπορεί να προβλεφθεί χρόνος εργασίας έως 65 ώρες την εβδομάδα.

Οι παραπάνω οδηγίες υπονομεύουν το σύστημα κοινωνικής προστασίας και θα προκαλέσουν κύμα φτηνού εργατικού δυναμικού. Αποσκοπούν στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών και άλλων κλάδων των υπηρεσιών, οδηγώντας στην περαιτέρω ιδιωτικοποίησή τους, αφού οι επιχειρήσεις αποκτούν τη δυνατότητα να δηλώνουν ως έδρα τους χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου οι μισθοί και τα ημερομίσθια είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Επιπλέον, απασχολώντας εργαζόμενους από αυτές τις χώρες, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους δυσμενείς μισθολογικούς και εργασιακούς όρους που ισχύουν στη χώρα την οποία έχουν δηλώσει ως έδρα τους.

Οι δύο οδηγίες θα εντείνουν τα προβλήματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ, με πρόσχημα την άρση εμποδίων στην ελεύθερη μετακίνηση των επιχειρήσεων και τη διακίνηση των υπηρεσιών. Ωστόσο, το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο θα οξύνει τα προβλήματα νομιμοποιώντας περίπου τη διεύρυνση των ανισοτήτων. Το νέο αυτό πλαίσιο «εξαλείφοντας» τα εμπόδια, υπονομεύει θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και των εργαζομένων.

Με την εφαρμογή και την ενσωμάτωση της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο των κρατών - μελών, θα διευκολυνθούν οι απόπειρες ανατροπής στα δικαιώματα των εργαζομένων. Στην Ελλάδα παίρνουμε ήδη μια πρόγευση με την άνευ προηγουμένου επίθεση για την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων που έχει σαν κύριο στόχο τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και το εισόδημα των εργαζομένων.



http://www.prin.gr/prin/798/11kolona.htm






Downloads

Καταστατικό Σωματείου
(katastatiko_SEETH_07.pdf 191,3 KB)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ Σ.Ε.Ε.Θ. 28/03/2012
(Apotelesmata 2012.doc 55,3 KB)

Αίτηση Εγγραφής
(nea aitisi 2022.doc 32,8 KB)


Links

Γενικά

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.
(http://www.n-t.gr/...)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
(http://www.potha.g...)

info@seeth.net