Είσοδος μέλους

Username:

Password:


Νέος Χρήστης | Υπενθύμιση


Επιλογές

Τελευταίες καταχωρήσεις

Ανακοινώσεις

Απόψεις

Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας

Διάφορα/Αναδημοσιεύσεις

Ενέργειες

Chill out

Δελτία Τύπου

Εικόνες από τη δράση

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας


Διοικητικό Συμβούλιο

Downloads

Σύνδεσμοι

Επικοινωνία


Αναζήτηση

Λέξη/Φράση


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Διάφορα/Αναδημοσιεύσεις :: Απόφαση-σοκ: το Ελεγκτικό Συνέδριο ακυρώνει τις δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν

10/11/2006 14:51
Ορατό σε: Επισκέπτες

Απόφαση-σοκ: το Ελεγκτικό Συνέδριο ακυρώνει τις δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν (kehaa)
Στον δρόμο χιλιάδες συμβασιούχοι



Απόφαση-σοκ: το Ελεγκτικό Συνέδριο ακυρώνει τις δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν



ΣΙΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ



Από την εφημερίδα “τα νέα”



Στην ακύρωση όλων των δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες έχουν δικαιωθεί συμβασιούχοι που δεν καλύπτονται από το διάταγμα Παυλόπουλου, ακόμη και αν στο μεταξύ έχουν μονιμοποιηθεί και εργάζονται κανονικά, προχώρησε το Ελεγκτικό Συνέδριο!







Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με ψήφους 17 -11, επικύρωσε το πρακτικό Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς είχε κρίνει ότι μόνη αρμόδια αρχή για τον προσδιορισμό του χαρακτήρα της σχέσης εργασίας των συμβασιούχων είναι το ΑΣΕΠ και ότι τα πολιτικά δικαστήρια δεν έχουν παρόμοια δικαιοδοσία. Με την απόφαση, που αφορά περίπου 300.000 εργαζομένους, μένουν μετέωροι όσοι συμβασιούχοι έχουν δικαιωθεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, διότι, ακόμη και στην περίπτωση που στο μεταξύ έχουν προσληφθεί με συμβάσεις αορίστου χρόνου, δεν πρόκειται να πληρωθούν εφόσον τα εντάλματα πληρωμής στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για να εκτελεστούν, πρέπει να εγκριθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η απόφαση αυτή θίγει κυρίως τους ήδη μονιμοποιηθέντες, καθώς δεν ακυρώνεται μόνο η πρόσληψή τους, αλλά χάνουν και το δικαίωμα είσπραξης των δεδουλευμένων!



Τελεσίδικα



Σημειώνεται ότι 700 συμβασιούχοι έχουν δικαιωθεί τελεσίδικα από δικαστήρια, ενώ περίπου 10.000 περιμένουν να τελεσιδικήσουν οι πρωτόδικες αποφάσεις που - επίσης - τους δικαιώνουν.



Το επίμαχο ζήτημα, άλλωστε, έφτασε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με αφορμή μια ανάλογη υπόθεση, όταν με πρακτικό Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν εγκρίθηκε η πληρωμή των χρηματικών ενταλμάτων συμβασιούχων του Δήμου Χαλκιδέων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας κρίθηκαν ως αορίστου χρόνου με δικαστικές αποφάσεις.



Κατά την άποψη της μειοψηφίας, η οποία συντάχθηκε με τη θέση της εισηγήτριας κ. Νίκης Θεοτοκάτου, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεσμεύεται από το δεδικασμένο που παράγουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και οφείλει να συμφωνήσει με την πληρωμή των ενταλμάτων. Σύμφωνα με την εισήγηση, η οποία είχε αναπτερώσει τις ελπίδες των συμβασιούχων, ακόμη και στην περίπτωση που το δικαστήριο έχει κρίνει λανθασμένα, αν η απόφαση καταστεί τελεσίδικη, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν μπορεί παρά να την κάνει δεκτή. Όσον αφορά γενικότερα τη δικαιοδοσία ή μη των δικαστηρίων να κρίνουν τον χαρακτήρα συμβάσεων εργασίας - κατά την εκτίμηση της εισηγήτριας, αλλά και των δικαστών που μειοψήφησαν - εφόσον πρόκειται για συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, είναι αρμόδια τα πολιτικά δικαστήρια.



Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλάζει ουσιαστικά όλο το τοπίο. Καταργεί τις ελπίδες εκατοντάδων χιλιάδων συμβασιούχων, που έμειναν έξω από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου, να δικαιωθούν από τα δικαστήρια. Γιατί και αν ακόμη δικαιωθούν, δεν πρόκειται ποτέ να πληρωθούν.



Το ΠΑΣΟΚ



Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο αρμόδιος τομεάρχης Ευάγγ. Βενιζέλος κάλεσε χθες την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα, ενώ ο αρμόδιος συντονιστής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, Ντ. Ρόβλιας, καταθέτει σήμερα επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό στη Βουλή.





Έντονες αντιδράσεις από ΓΣΕΕ

ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων βάσει των οποίων απολύονται συμβασιούχοι, ενώ παράλληλα δίνονται αυξήσεις στους δικαστές ύψους 1.800%, όπως καταγγέλλει η ΓΣΕΕ. Υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος των χρημάτων που πρέπει να λάβει κάθε δικαστής φθάνει τα 220.000 ευρώ.



Οξύτατη είναι η αντίδραση της ΓΣΕΕ, η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι εντολές και οι εγκύκλιοι του προέδρου του Αρείου Πάγου, δυστυχώς «πιάνουν τόπο». Κατά τη ΓΣΕΕ «είναι τουλάχιστον παράδοξο και προκλητικό την ώρα που τα δίκαια και τεκμηριωμένα αιτήματα των εργαζόμενων αντιμετωπίζονται αρνητικά και απορρίπτονται, οι δικαστές εκδικάζοντας τα δικά τους αιτήματα να εκδίδουν γενναιόδωρες αποφάσεις! Οι εργαζόμενοι, που είναι εκτεθειμένοι στις αυθαιρεσίες και παρανομίες των εργοδοτών και του κράτους, απαιτούν και διεκδικούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη την προστασία των εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων τους».





http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18686&m=N08&aa=1


10/11/2006 22:22
Ορατό σε: Επισκέπτες

ΑΥΞΗΣΕΙΣ από 40-60% * «Παίζει» και η καταβολή αναδρομικών μιας 5ετίας (kehaa)
ΑΥΞΗΣΕΙΣ από 40-60% * «Παίζει» και η καταβολή αναδρομικών μιας 5ετίας

Από την εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”

Το Μισθοδικείο μοίρασε χρήμα στους δικαστές


Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ


Υπέρογκες αυξήσεις που κυμαίνονται από 40 μέχρι 60% «επιδικάζει» το Μισθοδικείο στις αποδοχές όλων των δικαστικών λειτουργών, ενώ ανοίγει το δρόμο για την καταβολή αναδρομικών σε βάθος πενταετίας, τινάζοντας στον αέρα τον κρατικό προϋπολογισμό!


Το Μισθοδικείο, γενναιόδωρο ως προς τις οικονομικές αξιώσεις των δικαστών, αποφάσισε με ψήφους 6-3, υπό την προεδρία του προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου, τη σημαντική αναπροσαρμογή των αποδοχών τους, την ίδια ώρα που η ηγεσία του Αρείου Πάγου υποδεικνύει στη δικαιοσύνη να είναι φειδωλή στην αποδοχή αιτημάτων των εργαζομένων.

Προκλητική χαρακτηρίζει την απόφαση η ΓΣΕΕ, που αξιώνει ίση και ίδια αντιμετώπιση.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι αποδοχές των δικαστών και ειδικά των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων πρέπει να είναι αντίστοιχες με αυτές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και των προέδρων των άλλων ανεξάρτητων αρχών, βάσει της συνταγματικής επιταγής αλλά και της νομολογίας του Μισθοδικείου. Σήμερα ο μισθός των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων ανέρχεται στα 5.455 ευρώ, ενώ του προέδρου της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών στα 10.271 ευρώ.

Προηγήθηκε και άλλη απόφαση του Μισθοδικείου, με την οποία αναγνωρίζονται μεγάλες αναδρομικές αυξήσεις στους συνταξιούχους δικαστές, και μάλιστα με επιτόκιο 10%.

Η συγκεκριμένη απόφαση, που οδηγεί σε σημαντικές αυξήσεις των μισθών όλων των δικαστών (συνολικά αγγίζουν τους 4.000), αφού η αναπροσαρμογή των αποδοχών των ανώτατων δικαστών συμπαρασύρει και τις κατώτερες βαθμίδες, εκδόθηκε με αφορμή προσφυγή της εφέτη διοικητικών δικαστηρίων Γεωργίας Παυλοπούλου. Διεκδικούσε αναδρομική αύξηση των αποδοχών της κατά 250.240 ευρώ για την πενταετία 2000-2005, καθώς και αποζημίωση 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για τη βλάβη που υπέστη από την παράλειψη του Δημοσίου να αναπροσαρμόσει τις αποδοχές της με βάση εκείνες που λαμβάνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών.

Ο καθορισμός του ύψους των αυξήσεων θα γίνει από το Διοικητικό Πρωτοδικείο στο οποίο παραπέμπει το Μισθοδικείο. Θεωρείται βέβαιο ότι η υπόθεση θα φθάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού το Δημόσιο θα ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα.

Η πλειοψηφία

Σύμφωνα με την πλειοψηφία που συγκρότησαν οι δικαστές Ρ. Κεδίκογλου, Ι. Παπανικολάου και Γ. Κωνσταντάς και οι δικηγόροι Κ. Τριανταφυλλόπουλος, Π. Ιωαννίδης και Αντ. Αργυρός, «οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος, επιβάλλεται πάντοτε και χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση να είναι ανάλογες με το λειτούργημά τους, με την έννοια ότι οι αποδοχές αυτών, ως φορέων της τρίτης ανεξάρτητης πολιτειακής εξουσίας, πρέπει να είναι σαφώς κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος διακεκριμένες και αυξημένες έναντι όλων των άλλων λειτουργών ή υπαλλήλων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις άλλες δύο λειτουργίες του πολιτεύματος, χωρίς απολύτως καμία εξαίρεση ή παρέκκλιση. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα είχε κανένα νόημα η επιταγή του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος».

Η απόφαση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, επιβάλλεται η αναβάθμιση των αποδοχών των δικαστικών με τη χορήγηση και σ' αυτούς των ίδιων συνολικών αποδοχών που χορηγούνται στα όργανα των άλλων λειτουργών. Επομένως, «η θέσπιση κανόνων δικαίου, που έρχονται σε αντίθεση με υπερκείμενους κανόνες δικαίου, όπως διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος ή των κανόνων δικαίου που έχουν αυξημένη τυπική ισχύ έναντι των κοινών νόμων, δημιουργεί αντικειμενική ευθύνη προς αποζημίωση του Δημοσίου κατά τις διατάξεις του άρθρου 105 ΕισΝΑΚ».

Αντίθετα, η μειοψηφία που εκφράστηκε από τους πανεπιστημιακούς καθηγητές Ν. Ρόκα, Σ. Λύτρα και Στ. Περάκη ήταν αντίθετη στη διεκδίκηση των αυξήσεων για λόγους εισοδηματικής πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση αποδοχών των δικαστών με τον πρόεδρο ανεξάρτητης αρχής που επιλέγεται με όρους της ελεύθερης αγοράς.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, Κ. Κουσουλής, αναμένοντας την επίθεση κατά των δικαστών, τονίζει ότι δεν ισχύει το δημαγωγικό «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει», διότι το Μισθοδικείο, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, ιδρύθηκε με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 και οι δικαστές συνιστούν μικρή μειοψηφία.

Αναφέρει ότι στους δικαστές απαγορεύεται η απεργία και, επομένως, ο μόνος τρόπος οικονομικής διεκδίκησης είναι η προσφυγή στα δικαστήρια και καταλήγει: «Οι Ελληνες δικαστές αξιώνουν να θεσπισθούν επιτέλους διαφανείς και αντικειμενικοί κανόνες για την περιοδική αναπροσαρμογή, από ανεξάρτητο όργανο, των αποδοχών και των συντάξεών τους. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να πάψει το θέμα αυτό να αποτελεί μια διαρκή ανοιχτή πληγή».

Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Μισθοδικείου, κύκλοι του προέδρου του Αρείου Πάγου τόνιζαν ότι πρόκειται για προδικαστική απόφαση, ενώ αναφερόμενοι στις αντιδράσεις έλεγαν ότι «δεν μπορεί οι πρόεδροι των ανώτατων δικαστηρίων να λαμβάνουν αποδοχές χαμηλότερες από αυτές των διοικητικών υπαλληλων, όπως είναι του γενικού διευθυντή του Πρωτοδικείου Αθηνών».


ΓΣΕΕ: Οι εργαζόμενοι απαιτούν ίση και ίδια αντιμετώπιση από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη


Οι δύο αποφάσεις, οι οποίες αφενός οδηγούν σε αυξήσεις έως και 1.800% στους μισθούς των δικαστικών και, από την άλλη, εντέλουν την απόλυση των συμβασιούχων, είναι προκλητικές.

Στο συμπέρασμα αυτό οδηγείται η ΓΣΕΕ μετά τις χθεσινές... ταυτόχρονες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες όμως οδηγούν στην ανωτέρω άνιση αντιμετώπιση. «Οι εργαζόμενοι, που είναι εκτεθειμένοι στις αυθαιρεσίες και παρανομίες των εργοδοτών και του κράτους, απαιτούν και διεκδικούν από την ελληνική Δικαιοσύνη την προστασία των εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων τους», σημειώνει η εργατική συνομοσπονδία. Παράλληλα, απαιτούν «ίση και ίδια αντιμετώπιση από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, χωρίς διάκριση ιδιότητας και επαγγέλματος, όπως εξάλλου και το Σύνταγμα αλλά και το περί δικαίου αίσθημα επιτάσσουν».

Της απόφασης για μη αμοιβή όσων επιστρέφουν στις εργασίες τους με δικαστικές εντολές είχε προηγηθεί η παρέμβαση του προέδρου του Αρείου Πάγου κατά των συμβασιούχων με την εγκύκλιό του.

Με αφορμή την εγκύκλιο αυτή του Ρωμύλου Κεδίκογλου προς τους προέδρους των Πρωτοδικών και τους πρωτοδίκες, για την έκδοση προσωρινών διαταγών προστασίας των εργαζομένων από απολύσεις με φειδώ, η ΓΣΕΕ είχε προχθές συνάντηση με τον πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων Σ. Μπάγια, από τον οποίο ζήτησε τόσο η ένωσή του όσο και οι άλλες ενώσεις να τοποθετηθούν επί του ζητήματος.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος επισήμανε ότι η εγκύκλιος αυτή θίγει συνολικά τη Δικαιοσύνη και το θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα για αποτελεσματική δικαστική προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των πλέον αδυνάμων κοινωνικών τάξεων, δηλαδή των εργαζομένων, που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη της προσωρινής δικαστικής προστασίας, για να εξασφαλίσουν τις κατεπείγουσες βιοποριστικές ανάγκες τους.

Το θέμα της εγκυκλίου θα απασχολήσει την ένωση κατά τη γενική συνέλευση της 3ης Δεκεμβρίου 2006 και στην οποία οι εισαγγελείς θα αποφασίσουν σχετικά. Συμφωνήθηκε, επίσης, η συνδιοργάνωση ημερίδας με θέμα τα εργατικά ατυχήματα και τα μέτρα πρόληψης και ασφάλειας στην εργασία.

Να σημειωθεί ότι, την ίδια στιγμή που η ηγεσία του Αρείου Πάγου συνέστηνε στους δικαστές να μην εκδίδουν θετικές για τους εργαζόμενους δικαστικές αποφάσεις και άρα να μη θίγονται, μεταξύ άλλων, και τα συμφέροντα των εφοπλιστών(!) ο πρόεδρος του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου προήδρευε στο Μισθοδοκείο· το οποίο, τελικά, εξέδωσε την ευνοϊκή για τους δικαστικούς απόφαση για τους μισθούς τους.




ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΣ


ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αφήνει περιθώριο ελπίδας για μονιμοποίηση


Απόφαση - ταφόπλακα για 300.000 συμβασιούχους


Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ


Τέλος στη μονιμοποίηση 300.000 συμβασιούχων που δεν καλύπτονται από το διάταγμα Παυλόπουλου, βάζει απόφαση-βόμβα της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς κλείνει τον δρόμο για την πρόσληψή τους μέσω της δικαστικής οδού.



Μόνο 32.924 από τις χιλιάδες των συμβασιούχων θα δουν όπως φαίνεται φως στο τούνελ...
Με πλειοψηφία 17 έναντι 11, οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι δεν πρέπει να εγκριθούν τα εντάλματα πληρωμής όσων συμβασιούχων έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και έχουν δικαιωθεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, αφού, κατά την άποψη που υπερίσχυσε, μόνο αρμόδιο όργανο για τον χαρακτηρισμό μιας εργασιακής σχέσης είναι το ΑΣΕΠ.

Επί της ουσίας, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του προέδρου Γ. Κούρτη:

* Ακυρώνει τις δικαστικές αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων, αφού δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων να αποφαίνονται για τον προσδιορισμό του χαρακτήρα της σχέσης εργασίας των συμβασιούχων, αν είναι δηλαδή ορισμένου ή αορίστου χρόνου.

* Ανοίγει την πόρτα της απομάκρυνσης όσων συμβασιούχων έχουν προσληφθεί με συμβάσεις αορίστου χρόνου, καθώς όχι μόνον δεν πρόκειται να πληρωθούν ποτέ, αλλά ούτε καν τα δεδουλευμένα τους δεν θα τους καταβληθούν.

Στο μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ, μέσω του Ευάγγ. Βενιζέλου, προαναγγέλλει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας με την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, που θα λύνει το θέμα.

Η επίμαχη απόφαση, που είναι τελεσίδικη, δεν αφήνει περιθώριο ελπίδας για μονιμοποίηση σε χιλιάδες συμβασιούχους του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, κλείνοντας οριστικά τον δρόμο της Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να πετύχουν τη μονιμοποίησή τους μόνο οι περίπου 32.924, που καλύπτουν τις προϋποθεσεις του διατάγματος Παυλόπουλου, σύμφωνα με την κρίση του ΑΣΕΠ.

Προπομπός του αρνητικού κλίματος για τους συμβασιούχους, αποτέλεσαν δύο ενέργειες κορυφαίων δικαστικών λειτουργών. Η περίφημη εγκύκλιος του προέδρου του Αρείου Πάγου, Ρ. Κεδίκογλου, ο οποίος υπεδείκνυε στους δικαστές να μην κάνουν δεκτές αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που δικαιώνουν απολυμένους συμβασιούχους. Και το αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, να αναιρεθούν δύο αποφάσεις Πρωτοδικείου που δικαίωναν συμβασιούχους του ΟΛΓΑ, με το επιχείρημα ότι μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 δεν είναι πλέον δυνατή η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Για να καταλήξει η Ολομέλεια στην απόφασή της, χρειάστηκαν τρεις κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις, κατά τις οποίες δόθηκε μάχη προκειμένου να περάσει η άποψη του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γ. Κούρτη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα 11 μέλη της μειοψηφίας, που υιοθέτησαν την εισήγηση της συμβούλου Ανδρονίκης Θεοτοκάτου, τάχθηκαν υπέρ της έγκρισης πληρωμής των χρηματικών ενταλμάτων των συμβασιούχων, διατυπώνοντας την άποψη ότι τα πολιτικά δικαστήρια είναι αρμόδια να κρίνουν τον νομικό χαρακτήρα των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Σύμφωνα με τη μειοψηφία, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεσμεύεται από το δεδικασμένο που παράγουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, ακόμη και στην περίπτωση που το δικαστήριο έχει κρίνει λανθασμένα.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε τον περασμένο Μάρτιο, όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι νομίμως ο επίτροπος δεν ενέκρινε τα εντάλματα πληρωμής συμβασιούχων, με το σκεπτικό ότι οι αποφάσεις που τους δικαίωναν είναι ανίσχυρες.

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος, με χθεσινή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι εδώ και δύο μήνες, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ πρότεινε συγκεκριμένη, νομικά τεκμηριωμένη λύση στο αδιέξοδο που δημιουργείται με τις αντιφατικές αποφάσεις αφενός μεν των πολιτικών δικαστηρίων αφετέρου δε του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε την τροπολογία. Τώρα, προσθέτει, η κυβέρνηση έχει πολιτική και ηθική υποχρέωση να αποδεχθεί τη ρύθμιση αυτή που το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει ως τροπολογία ξανά αμέσως στη Βουλή.

«Εχει κριθεί ευρωπαϊκά»

Ο νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ Χρ. Νικολουτσόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση δήλωσε στην «Ε»:

«Κατά την εκτίμησή μου, η υπόθεση έχει κριθεί από την απόφαση της μείζονος Ολομέλειας του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Δεδομένου ότι οι αποφάσεις του ΔΕΚ κατισχύουν των αποφάσεων των εθνικών δικαστηρίων και αποτελούν νομολογία για όλα τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, σε συνδυασμό με την απόφαση της πλήρους Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (18/2006), με οδηγεί στην απόλυτη βεβαιότητα ότι το ζήτημα των συμβασιούχων έχει κριθεί υπέρ τους. Κατόπιν τούτου, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι μια αμυντική προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει την επανάληψη δικαστικών αποφάσεων υπέρ των συμβασιούχων».




ΚΕΔΚΕ: Δώστε πίσω τα χρήματα που μας πήρατε


«Βολές» εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσαν εκ νέου οι δήμαρχοι της χώρας, κατηγορώντας τη για αφαίμαξη των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με συνέπεια αρκετοί δήμοι να δηλώνουν αδυναμία να καταβάλουν στο προσωπικό τους το δώρο των Χριστουγέννων.

Το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ), το οποίο ασχολήθηκε με τα οικονομικά των δήμων εν όψει της κατάθεσης του νέου κρατικού προϋπολογισμού, διαπίστωσε ότι με την προσφιλή μέθοδο του δανεισμού από τα ταμεία των δήμων, καλύπτει η κυβέρνηση και για το 2006 το κόστος για θεσμοθετημένες κρατικές υποχρεώσεις της έναντι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ΚΕΔΚΕ επισημαίνει ότι παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις υπουργών και του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι θα αποδοθούν πλήρως οι θεσμοθετημένοι πόροι, εκείνο που καταγράφεται με συνέπεια είναι η υπαναχώρηση έναντι των εν λόγω δεσμεύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι υπογραμμίζουν ότι:

* Παραμένει ανεκτέλεστη η κυβερνητική δέσμευση για την κάλυψη του κόστους μονιμοποίησης των συμβασιούχων (σχολικοί φύλακες, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» κ.λπ.).

* Για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, των αθλητικών χώρων, τη συντήρηση των σχολείων και την πολιτική προστασία, οι αποδόσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχονται στα 180 εκατομμύρια ευρώ, όταν οι δήμοι έχουν δαπανήσει 421 εκατομμύρια ευρώ. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση «δάνεισε» εν προκειμένω από το δικό της ταμείο 241 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, η πίστωση στο διάστημα 2003-2006 ανέρχεται στα 883 εκατομμύρια ευρώ!

* Το ίδιο ισχύει και για την υπό μεταφοράν αρμοδιότητα της δημοτικής αστυνομίας, για την οποία το 2006 έχουν δεσμευτεί 21 εκατομμύρια ευρώ από τους πόρους των δήμων.

* Παρά την κυβερνητική δέσμευση ότι από τον Δεκέμβρη του 2005 θα άρχιζε σταδιακά η απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών, μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία εξέλιξη.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ, τα παρακρατηθέντα παρελθόντων ετών (1989-2003) ανέρχονται στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση, στο 1,7 εκατομμύριο ευρώ.

Εν όψει της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού, η ΚΕΔΚΕ αξιώνει από την κυβέρνηση την πλήρη κάλυψη των δαπανών για τις μεταφερθείσες αρμοδιότητες, την πλήρη απόδοση του κόστους μισθοδοσίας των συμβασιούχων που τακτοποιούνται με το Π.Δ. 164/04, την άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων κ.λπ.





Μ.Σ.


--------------------------------------------------------------------------------

Βενιζέλος: Εσπευσαν


«Το ζήτημα της πιθανής εξομοίωσης των αποδοχών των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων με τις συνολικές αποδοχές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεποικοινωνιών, που επιλέγεται με διαγωνισμό από την ελεύθερη αγορά και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, εκκρεμούσε σε δύο διαφορετικές συνθέσεις του δικαστηρίου, μία υπό την προεδρία του Αρείου Πάγου που έσπευσε να δημοσίευσει την απόφαση και μία υπό την προεδρία αντιπροέδρου του ΣτΕ που δεν έχει δημοσιεύσει την απόφασή της, η οποία ενδεχομένως είναι διαφορετική. Ας μας απαντήσει συνεπώς ο υπουργός Δικαιοσύνης μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, τι σκέπτονται να κάνουν σε μια τέτοια περίπτωση;».

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ευάγ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας την απόφαση του Μισθοδικείου. Πράγματι ανάλογη υπόθεση έχει εκδικασθεί από το Μισθοδικείο υπό την προεδρία του Γ. Ανεμογιάννη. Σημειώνεται ότι πρόταση του Ευάγ. Βενιζέλου ήταν να ιδρυθεί το Μισθοδικείο με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001.



--------------------------------------------------------------------------------

«Απαράδεκτη»


Συμβασιούχοι σε έκρηξη οργής και απελπισίας μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη απόφαση ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού των Συμβασιούχων Γιάννης Κοκκινάτος. «Η συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων -υπογραμμίζει ο κ. Κοκκινάτος- που βρίσκονται στις θέσεις εργασίας τους είτε με τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων είτε με απλά ασφαλιστικά μέτρα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Με αυτό το δεδομένο θεωρούμε τη σημερινή απόφαση απαράδεκτη για έναν πολύ απλό όσο και σημαντικό λόγο: στερεί το δικαίωμα σε χιλιάδες συμβασιούχους να διεκδικήσουν τις συμβάσεις αορίστου χρόνου, τις οποίες δικαιούνται και ταυτόχρονα -κι αυτό είναι περισσότερο σκληρό κοινωνικά και ανθρώπινα- τους καταδικάζουν σε φυσική εξόντωση αφού παραμένουν απλήρωτοι, ενώ έχουν εργαστεί».



--------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ


Καταρράκωση της έννοιας «ευνομούμενη πολιτεία»


Μέσα σε μία ημέρα, χθες, τρεις αποφάσεις δείχνουν όψεις καταρράκωσης της έννοιας «ευνομούμενη πολιτεία».

Το Ελεγκτικό Συνέδριο απέλυσε, ουσιαστικά, τους συμβασιούχους που επέστρεψαν στις εργασίες τους με προσωρινές δικαστικές εντολές. Είχε προηγηθεί η εγκύκλιος του προέδρου του Αρείου Πάγου, Ρ. Κεδίκογλου, προς του πρωτοδίκες για τη, με φειδώ, έκδοση των αποφάσεων που δικαιώνουν απολυμένους. Με ειδική, δε μνεία, στα εφοπλιστικά συμφέροντα, τα οποία... φαλκιδεύονται από τις διεκδικήσεις των ναυτεργατών.

Το Μισθοδικείο, υπό την προεδρία πάλι του Ρ. Κεδίκογλου αλλά χωρίς πλειοψηφία δικαστών, αποφάσισε ότι οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων, άρα και του Αρείου Πάγου, θα πρέπει να λαμβάνουν αποδοχές «υψηλότερες κατά 1.800%», σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ.

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, εκβιαζόμενου από αστυνομικούς διά του Β. Πολύδωρα ή, το ακριβώς αντίθετο, εκβιαζόμενος από τον συνάδερφό του υπουργό Δημόσιας Τάξης, άφησε να εννοηθεί ότι θα ενδώσει σε ορισμένα αιτήματα των ενστόλων.

Δύο εβδομάδες πριν ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε αρνηθεί μια ταχύτερη, από την τριετία, ενσωμάτωση των 105 ευρώ στους μισθούς των εκπαιδευτικών με το επιχείρημα ότι δεν «αντέχει» η οικονομία.

Τελικά θα γίνουμε μια χώρα καλοπληρωμένων αστυνομικών και δικαστικών, εξέλιξη τελείως απαραίτητη σε μια κοινωνία ανέργων και απαίδευτων.



http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=49951868,33795836,28006780,70640508,55746044,78399740,84205180


10/11/2006 22:25
Ορατό σε: Επισκέπτες

Με εγκύκλιο αλλάζει τις υπέρ των συμβασιούχων αποφάσεις (kehaa)
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Με εγκύκλιο αλλάζει τις υπέρ των συμβασιούχων αποφάσεις

Από την εφημερίδα “τα νέα”

ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

«ΟΠΙΣΘΕΝ ΟΛΟΤΑΧΩΣ» στην έκδοση προσωρινών διαταγών υπέρ των συμβασιούχων έχουν κάνει οι δικαστές, όπως καταγγέλλουν οι δικηγόροι, μετά την εγκύκλιο του προέδρου του Αρείου Πάγου Ρωμύλου Κεδίκογλου, με την οποία υποδεικνύει στους συναδέλφους του πώς να χειρίζονται υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων.

Οι... παρενέργειες της επίμαχης εγκυκλίου καταγράφονται πλέον στην καθημερινή δικαστηριακή πρακτική με «θύματα» τους συμβασιούχους, οι ελπίδες των οποίων είχαν αναπτερωθεί μετά τη σωρεία των δικαστικών αποφάσεων που σχεδόν πάντα τους δικαίωναν. Ο κανόνας όμως πλέον έχει γίνει η εξαίρεση, όπως λένε οι δικηγόροι.

Ο αντίλογος έρχεται από επίσημες πηγές του Πρωτοδικείου Αθηνών, που τονίζουν ότι «προσωρινές διαταγές συνεχίζουν να εκδίδονται και μετά την εγκύκλιο του προέδρου του Αρείου Πάγου. Κάθε δικαστής με υπευθυνότητα εξετάζει τις αιτήσεις των συμβασιούχων. Η εγκύκλιος εξάλλου του κ. Κεδίκογλου δεν είναι νόμος, ώστε οι δικαστές να είναι υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουν με κλειστά τα μάτια».

Ωστόσο, οι νομικοί επιμένουν επικαλούμενοι συγκεκριμένα παραδείγματα των τελευταίων ημερών, που δείχνουν ότι στην πράξη οι δικαστές κάθε άλλο παρά ανεπηρέαστοι έχουν μείνει από την εγκύκλιο του προέδρου του Αρείου Πάγου. Ο δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Χαρακτινιώτης κάνει λόγο «για απροκάλυπτη επέμβαση του προέδρου του Αρείου Πάγου στη δικαιοδοτική κρίση των Ελλήνων δικαστών, ο οποίος με την πρόσφατη εγκύκλιό του υποδεικνύει την απόρριψη αιτημάτων παροχής προσωρινής προστασίας για συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων, παρά την ύπαρξη ρητών νομοθετικών ρυθμίσεων και κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί του αντιθέτου».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ συναντήθηκε τόσο με τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών, Χρήστο Κατσιάνη, όσο και με τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Σωτήρη Μπάγια, επισημαίνοντας ότι «η βραδύτητα απονομής δικαιοσύνης στις εργατικές υποθέσεις καθιστά αναποτελεσματική την προστασία των εργαζομένων, οι οποίοι εκ των πραγμάτων αναζητούν προστασία στα ασφαλιστικά μέτρα, επιδιώκοντας κυρίως τη διασφάλιση της ζωτικής σημασίας γι' αυτούς, θέσης εργασίας τους».


3 υποθέσεις που κρίθηκαν μετά την «εγκύκλιο Κεδίκογλου»
Η αλλαγή κλίματος στο Πρωτοδικείο Αθηνών καταγράφεται σε συγκεκριμένες υποθέσεις που κρίθηκαν μετά την «εγκύκλιο Κεδίκογλου». Η δικηγόρος κ. Μαργετίνα Στεφανάτου περιγράφει τι συνέβη σε τρεις υποθέσεις που και η ίδια έχει χειριστεί. Συγκεκριμένα:

* Συμβασιούχοι στην εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα είχαν στραφεί κατά της επιχείρησης και είχε εκδοθεί προσωρινή διαταγή υπέρ αυτών αμέσως μετά την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων. Παρά το γεγονός αυτό όμως, όταν αναβλήθηκε η συζήτηση της αίτησης, αντίθετα με τη συνήθη πρακτική, η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακάλεσε και την προσωρινή διαταγή, αγνοώντας ακόμη και το γεγονός ότι υπήρχε συναίνεση των δικηγόρων του εργοδότη.

* Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και μετά την αναβολή της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει 100 συμβασιούχοι από το υπουργείο Πολιτισμού. Και σε αυτή την περίπτωση, αμέσως μετά την κατάθεση της αίτησης είχαν κερδίσει προσωρινή διαταγή, την οποία όμως η πρόεδρος πήρε πίσω με την αναβολή της δίκης αφήνοντας μετέωρους τους συμβασιούχους.

* Πρόεδρος, ο οποίος στο παρελθόν είχε βγάλει προσωρινή διαταγή για συμβασιούχους του ΟΤΕ και είχε εκδώσει μάλιστα και απόφαση υπέρ τους, πριν από λίγες μέρες... διαφώνησε με τον εαυτό του (!) και είπε όχι σε αντίστοιχο αίτημα συναδέλφων τους, αν και οι παλαιότερες θετικές αποφάσεις του έχουν περάσει στη νομολογία που προσκόμισε η πληρεξούσια δικηγόρος των συμβασιούχων.



ΤΑ ΝΕΑ , 10/11/2006 , Σελ.: N10
Κωδικός άρθρου: A18687N102
ID: 544709


http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18687&m=N10&aa=2






Downloads

Καταστατικό Σωματείου
(katastatiko_SEETH_07.pdf 191,3 KB)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ Σ.Ε.Ε.Θ. 28/03/2012
(Apotelesmata 2012.doc 55,3 KB)

Αίτηση Εγγραφής
(nea aitisi 2022.doc 32,8 KB)


Links

Γενικά

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.
(http://www.n-t.gr/...)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
(http://www.potha.g...)

info@seeth.net