Είσοδος μέλους

Username:

Password:


Νέος Χρήστης | Υπενθύμιση


Επιλογές

Τελευταίες καταχωρήσεις

Ανακοινώσεις

Απόψεις

Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας

Διάφορα/Αναδημοσιεύσεις

Ενέργειες

Chill out

Δελτία Τύπου

Εικόνες από τη δράση

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας


Διοικητικό Συμβούλιο

Downloads

Σύνδεσμοι

Επικοινωνία


Αναζήτηση

Λέξη/Φράση


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Ενέργειες :: Επιστολή στην Υπουργό Πολιτισμού

24/01/2018 06:14
Ορατό σε: Επισκέπτες

Επιστολή στην Υπουργό Πολιτισμού (Δ.Σ.)
αριθμός πρωτοκόλλου 694/23-1-18

Προς: Υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόδρου



Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με αφορμή την επικείμενη λήξη της θητείας του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, θα θέλαμε να μνημονεύσουμε ορισμένα σημαντικά γεγονότα, τα οποία συνέβησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του.



Τον Αύγουστο του 2016, σε επιστολή που είχαμε αποστείλει στον τότε Υπουργό Πολιτισμού, αναφέραμε μεταξύ άλλων:

«Το τελευταίο διάστημα η Διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου έχει προβεί σε μία όλως πιεστική, σχεδόν «εκβιαστική» συμπεριφορά έναντι των συμβασιούχων εργαζομένων του, οι συμβάσεις εργασίας των οποίων έχουν λήξει ήδη από τις 31/5/2016, πλην όμως οι τελευταίοι εξακολουθούν να εργάζονται μέχρι σήμερα. Η Διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου επιθυμεί και προσπαθεί με κάθε τρόπο, ακόμη και αθέμιτο, την υπογραφή νέων συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου με διαφορετική διάρκεια για καθέναν από τους εργαζομένους (ενδεικτικά 90, μέρες 80 μέρες, ή και 50 μέρες), τη στιγμή που είναι γνωστό ότι για τη διεκπεραίωση του προγράμματος της επικείμενης χειμερινής περιόδου απαιτείται η υπογραφή συμβάσεων εργασίας ετήσιας διάρκειας ή τουλάχιστον σεζόν.

Παρά τις διαμαρτυρίες μας και τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων, η Διοίκηση ασκεί πρωτοφανή πίεση στους συμβασιούχους εργαζομένους του Εθνικού Θεάτρου, διαδίδοντας ότι δεν θα καταβληθούν οι μισθοί για την παρασχεθείσα εργασία του Αυγούστου 2016, και στη συνέχεια θα απολυθούν, αν δεν υπογραφούν οι προτεινόμενες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.»



Τον Οκτώβριο του 2016, και αφού το Εθνικό Θέατρο είχε επιβαρυνθεί με πρόστιμο 100.000 ευρώ για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, στείλαμε νέα επιστολή στην οποία αναφέραμε:

«Μετά το περιστατικό με το εργατικό ατύχημα (τροχαίο) πέρυσι το καλοκαίρι, πάρθηκε η απόφαση ότι δεν θα απασχοληθούν ξανά ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στο Εθνικό Θέατρο. Είκοσι μέρες αργότερα βρεθήκαν εννέα εργαζόμενοι να εργάζονται στο ΡΕΞ και πάλι ανασφάλιστοι (Οκτώβριος του 2015). Στην έντονη διαμαρτυρία μας τότε, μας δηλώσατε άγνοια, αλλά από την αντίδρασή σας έγινε κατανοητό ότι όχι απλώς εθελοτυφλείτε αλλά η πρακτική αυτή είχε και την πλήρη αποδοχή σας. Κατά τη διάρκεια του περσινού χειμώνα σταδιακά παρεκκλίνατε από την αρχική σας απόφαση. Φέτος το καλοκαίρι διαμαρτυρηθήκαμε και πάλι σε έντονο ύφος και ενώ είχαμε ήδη την αίσθηση ότι γινόμαστε γραφικοί, φέρατε μια πρόταση (Τρίτη 13/9) που έλυνε επιτέλους το πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας. Στις 23/9 μετά από ερώτημα για την εφαρμογή της απόφασης επανήλθε η πρόταση ανάθεσης σε εργολάβο με 5 ευρώ την ώρα ανά εργαζόμενο. Το Σάββατο 24/9 αιφνιδιαστικά εμφανίζονται στα εργαστήρια του Ρουφ έξι, εργάτες που δήλωναν ότι εργάζονται σε εργολάβο για το Εθνικό Θέατρο. Μετά από λίγο εμφανίστηκε περιπολικό της αστυνομίας και συνέλαβε τους τέσσερις από τους έξι ως μη έχοντας άδεια παραμονής και εργασίας (όπως μας είπαν οι ίδιοι).

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε:

Με ποιες διαδικασίες επιλέχτηκε ο εργολάβος.

Τα υπόλοιπα στοιχεία του εργολάβου και της σύμβασης που έχουν συναφθεί με το Εθνικό Θέατρο (η υποχρέωση προκύπτει από ανάλογη διάταξη της Συλλογικής Σύμβασης που αφορά τις αναθέσεις σε εργολάβους).»

Ο Πρόεδρος του ΔΣ ενώ αρχικά δεσμεύτηκε ότι θα διερευνήσει το περιστατικό, «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» και στη συνέχεια έστειλε την υπόθεση στο αρχείο, χωρίς να διενεργήσει απολύτως καμία έρευνα.

Στην γνωστή υπόθεση της λογοκρισίας που ασκήθηκε στην παράσταση της Πειραματικής Σκηνής "η ισορροπία του Νας", ο Πρόεδρος παρά τις αρχικές αντιρρήσεις, τελικά δεν αντιτάχτηκε στην απόφαση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή να σταματήσει τις παραστάσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι το Σωματείο μας, αλλά και το σύνολο του καλλιτεχνικού κόσμου, υπερασπίστηκε την ελευθερία του λόγου και τάχθηκε εναντίον των αποφάσεων της διοίκησης του Εθνικού Θεάτρου.

Το Σωματείο μας αντέδρασε έντονα στις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες της εργολαβοποίησης των εργασιών ορισμένων τμημάτων του Ε.Θ. από την διοίκηση και υπερασπίστηκε τις θέσεις εργασίας, απέναντι σε απολύσεις με προσχηματικούς λόγους και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Για να κάμψει τις αντιστάσεις στο σχέδιο εργολαβοποίησης, το καλοκαίρι του 2017, η διοίκηση προσπάθησε να στρέψει την προσοχή στην κλοπή καλωδίων στο «σχολειό Ειρήνης Παπά» αφήνοντας υπόνοιες και ενοχοποιώντας χωρίς στοιχεία εργαζόμενους, αποκρύπτοντας τις βαρύτατες δικες τις ευθύνες. Δεν δίστασε δε, να προσλάβει απεργοσπάστες σε ήμερα που υπήρχε προγραμματισμένη στάση εργασίας. Για τις μη πραγματοποιθείσες εργασίες λόγω της στάσης εργασίας, επιστρατεύτηκε απεργοσπαστικός μηχανισμός.

Ξεπεράστηκε τότε η αντιπαράθεση με την δική σας συμβολή και ιδιαίτερα με την παρέμβαση του κου Βαγγέλη Πολίτη και την διαμεσολάβηση του Κου Βαγγέλη Χατζησίμου, μεταξύ αυτών που συμφωνήθηκαν ήταν:

• Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

• Αναστολή κινητοποιήσεων και προσφυγών για το συγκεκριμένο θέμα στο Υπουργείο Εργασίας και επαναφορά της εργασιακής ειρήνης.

Δεν πέρασε μια εβδομάδα από την συμφωνία και η πλευρά της διοίκησης (Πρόεδρος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής) με ανακοίνωση τους επιχείρησαν να δυναμιτίσουν ξανά το κλίμα που χάρη στη ψύχραιμη στάση και τον σεβασμό μας στις δεσμεύσεις δεν αναζωπυρώθηκε. Όλα αυτά οδήγησαν τον Πρόεδρο του ΔΣ να προσπαθήσει να ρίξει την ευθύνη συνολικά στους εργαζόμενους, να δηλώσει σε συνέντευξη στο ¨ΒΗΜΑ¨ με τίτλο «Δεν με εκφράζει το πρόσωπο του Εθνικού» ότι, «Νομίζω ότι λίγοι άνθρωποι από τους εργαζομένους μέσα στο Εθνικό Θέατρο ξέρουν τι σημαίνει πολιτιστικό προϊόν και πώς αυτό παράγεται. Δεν πουλάμε καρέκλες. Απαιτείται μια διαδικασία που λίγοι την ξέρουν κι έχουν μια πείρα». Ταυτόχρονα αφήνει σαφείς υπαινιγμούς για τις ικανότητες του προσωπικού σε ολη την συνέντευξη (http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=899378). Τείνει να γίνει πλέον φανερό ακόμα και στους ανυποψίαστους, ότι όλα αυτά βασίζονται σε νεοφιλελεύθερο σχέδιο που προσπαθεί με κάθε τρόπο να επανέλθει, άλλοτε βαφτίζοντας τις απλήρωτες πρόβες ως σεμινάρια, άλλοτε προσπαθώντας με κάθε τρόπο να μην εφαρμόσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και άλλοτε με υπονόμευση των συλλογικών διαδικασιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το γεγονός ότι επί τρία χρόνια και παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας, δεν υπάρχει ούτε μια συνάντηση για τον εσωτερικό κανονισμό. Η δέσμευση για αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού υπάρχει από τον προκάτοχο σας κ. Νίκο Ξυδάκη και επαναλήφθηκε από τον κ. Αριστείδη Μπαλτά. Για το θέμα αυτό προσφύγαμε στο Υπουργείο Εργασίας το οποίο και μας δικαίωσε πλήρως. Η δέσμευση της διοίκησης με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσχεδίου ήταν η 15 Ιανουαρίου 2018 και φυσικά δεν τηρήθηκε.

Τώρα με διάφορες μεθοδεύσεις γίνεται προσπάθεια από (Πρόεδρο και Καλλιτεχνικό Διευθυντή) να μην εφαρμόσουν την Συλλογική Σύμβαση που με την δική σας παρέμβαση ολοκληρώθηκε.

Το σημαντικότερο ζήτημα όμως είναι η έντονη ανησυχία μας για το πλήγμα στην αξιοπιστία του Οργανισμού, την οικονομική κατάσταση, το διαφαινόμενο αδιέξοδο και η έλλειψη προγραμματισμού. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι η θεατρική σκηνή Κοτοπούλη ΡΕΞ την τρέχουσα θεατρική περίοδο και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τις αρχές Μάρτιου θα πραγματοποιηθούν μόνο 28 παραστάσεις, μένοντας η σκηνή άδεια το συντριπτικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση είμαστε στη διάθεση σας.



Για το Δ.Σ. του ΣΕΕΘ



ο Πρόεδρος Σπετσιέρης Γεράσιμος ο Γεν. Γραμματέας Κεχαγιόγλου Κώστας






Downloads

Καταστατικό Σωματείου
(katastatiko_SEETH_07.pdf 191,3 KB)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ Σ.Ε.Ε.Θ. 28/03/2012
(Apotelesmata 2012.doc 55,3 KB)

Αίτηση Εγγραφής
(nea aitisi 2022.doc 32,8 KB)


Links

Γενικά

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.
(http://www.n-t.gr/...)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
(http://www.potha.g...)

info@seeth.net